Smajlović: Putin samo koristi recept NATO iz 1999. godine

Ljiljana Smajlović
Izvor: Printscreen

Ruski predsednik Vladimir Putin u Ukrajini koristi recept NATO iz 1999. godine i kao što su Amerikanci govorili da kosovskim Albancima preti genocid, tako i ruski predsednik tvrdi da bi to isto moglo da snađe Ruse koji žive u Ukrajini, kaže kolumnistikinja "Nedeljnika" Ljiljana Smajlović, prenosi RTS.

Smajlović kaže da su koraci koje je preduzeo Putin za nju bili krajnje neočekivani, kao i za veći deo sveta.

"Kako je moguće okupirati zemlju od 40 miliona stanovnika, ne vidim šta je Putinov krajnji cilj – instaliranje marionetskog režima ili samo uklanjanje ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog", dodaje Smajlovićeva.

Smatra da ni zapadni dopisnici nisu očekivali napad.

"Njima je Moskva govorila da je to sve histerija Zapada. Za rušenje režima se medijski javnost priprema dugo, a Putin je tek za vikend nagovestio svoje namere", rekla je koluminstikinja Nedeljnika za RTS.

Prema njenim rečima, Putin korist NATO recept iz 1999. "Pritiska iste dugmiće, želi da prekine sve komunikacije, pokušava da zbuni neprijatelja, da ne može da shvati njegove prave namere", objašnjava Smajlovićeva.

Povlačeći paralele sa bombardovanjem SRJ, Smjalovićeva ukazuje na to da je NATO govorio da je reč o humanitarnoj intervenciji, pošto se navodno spremao genocid nad kosovskim Albancima, dok Putin kaže da je reč o specijalnoj operaciji i da hoće da spasi Ruse od genocida.

Konstatujući da je NATO prešao rusku crvenu liniju odbviši da garantuje da Ukrajina neće biti primljena u Alijansu, Smajlovićeva podseća da je Putin poručio da će pre uništiti tu zemlju nego to dozvoliti. Upozorava i na opasnost od nuklearnog rata.

Smajlovićeva smatra da je Kijev imao izbor i da se sukob mogao izbeći porukom da želi da bude neutralan. Naglašava da je Putinovo spominjanje nuklearnog oružja u Vašingtonu viđeno kao i njegova spremnost da ga upotrebi.

"Olako zaboravljeno gaženje međunarodnog prava 1999. godine"

Na ocene zapadnih novinara i analitičara da je sada pogaženo međunarodno pravo i srušena bezbednosna arhitektura u Evropi, Smajlovićeva naglašava da mi najbolje znamo kako je Ukrajincima i podseća da je to NATO već učinio 1999. godine, samo da sada to svi primećuju jer je Rusija dovoljno velika da se svi osećaju ugroženim. "Srbiju su, pošto je, mala svi lako zaboravili", navela je  Smajlovićeva.

Osvrćući se na pritiske koji očekuju Beograd da se izjasni o ruskoj vojnoj akciji, pa čak da se već čuju stavovi da je Srbija saveznik Rusije i da treba prekinuti pregovore o pridruživanju EU, Smajlovićeva napominje da je Rusija zemlja koja nas nije bombardovala i štiti prava Srbije na Kosovu.

Smajlovićeva ocenjuje da će se Srbija teško provući ispod kišnih kapi, ali da je pred nama čitav niz saopštenja koja se mogu upotrebiti u ovim situacijama poput saopštenja da se "obe strane pozivaju na prekid neprijateljstava".

"Možda Rusi koriste istu taktiku kao NATO 1999. pri agresiji na SRJ, ali za razliku od Amerikanaca koji su tobože štitili kosovske Albance sa velike visine, Rusi su spremi da ginu u Ukrajini", zaključuje Smajlovićeva.