Smaka: Skupština odmah da započne procedure za izbor predsednika

Riza Smaka
Izvor: Kosovo Online

Stručnjak za ustavno pravo Riza Smaka izjavio je da bi, ukoliko se stanje vršioca dužnosti predsednika Kosova Vjose Osmani pogorša zbog infekcije koronavirusa, Skupština Kosova trebalo da imenuje nekoga na njeno mesto, prenosi Ljajmi.

Prema njegovim rečima, sada je pravo vreme da Skupština započne procedure za izbor novog predsednika Kosova.

Smaka je naveo i da smatra da Kosovo ne treba da bude proizvod bilo kakvog političkog sporazuma, već da se to pitanje rešava na osnovu meritokratije.

"Bolest Osmani je slučajna, ali može se očekivati da će se lečiti, a onda ostaje pitanje Skupštini da nekoga imenuje za vršioca dužnosti i odmah treba otvoriti procedure za izbor predsednika. Čak i preliminarni politički dogovor ne bi trebalo postići za određenu osobu, jer bi to bilo u direktnoj suprotnosti sa članom 70 Ustava", ocenio je Smaka.

Kako je naveo, trebalo bi da bude izabrano lice koje bi dobilo glasove i koje bi dobilo podršku na osnovu slobodnih, a ne nametnutih glasova.

Smaka je, međutim, dodao da bi pre početka postupka za izbor novog predsednika trebalo izmeniti član 86 Ustava, odnosno njegov šesti stav.

"Procedura za izbor predsednika trebalo bi da bude otvorena u roku od meseci i bilo bi dobro da Hoti otvori amandman i da ga Skupštini i izvrši promenu člana 86, jer stav 6. ovog člana stimuliše i favorizuje kršenje Ustava, jer u trećem krugu, zapravo ono što se pojavi, mora biti nužno izabrano za kandidata, inače bi Skupština bila raspuštena", pojasnio je Smaka.

Ustav Kosova predviđa da ukoliko predsednik privremeno nije u stanju da ispuni svoje odgovornosti, on / ona može dobrovoljno da prenese dužnosti svog mesta na predsednika Skupštine, koji će biti vršilac dužnosti predsednika Kosova.

Međutim, nije definisano šta ako postojeći vršilac dućnosti predsednika iz zdravstvenih razloga nije u stanju da ispuni svoje obaveze, navodi Ljajmi.