Smaka: Osmani vršilac dužnosti predsednika najviše šest meseci

Riza Smaka
Izvor: Kosovo Online

Stručnjak za ustavno pravo Riza Smaka u izjavi za Kosovo Onlajn navodi da nakon ostavke Hašima Tačija, funkciju predsednika Kosova po automatizmu preuzima predsednica Skupštine Vjosa Osmani, koja tu dužnost može obavljati najduže šest meseci.

"Pitanje ostavke predsednika države je regulisano odredbom člana 90. i 91. Ustava i po tome se mora postupati. U ovom slučaju g. Tači naredbom bi tražio od predsednika Skupštine Kosova da preuzme ovlašćenja predsednika i da vrši tu dužnost sve dok traje stanje laternosti", kaže Smaka.

On smatra da je pitanje ostavke predsednika u drugim državama, koje imaju potpredsednike, bolje regulisano, dodajući da će se novi predsednik Kosova najverovatnije znati na proleće naredne godine.

"Optužnica je pravna pretpostavka, može da se uvaži u celosti, može delimično, može se odbaciti. Tako da predsednik skupštine preuzima vršenje dužnosti predsednika države i to najduže do šest meseci. Ukoliko bi bilo duže u svakom slučaju bi se otvorio postupak novih izbora za predsednika. Ovo nije najbolje rešenje, određene države imaju potpredsednika kao što imaju SAD, ali kod nas predsednik Skupštine dolazi po automatizmu na mesto predsednika Kosova", objašnjava Smaka.

Smaka je ocenio da je u trenutnoj političkoj situaciji na Kosovu jako je teško obezbediti podršku poslanika, prilikom glasanja za poziciju predsednika, ističući da kandidati iz manjih partija gotovo da nemaju nikakve šanse, bez obzira na kvalitete i kvalifikacije koje poseduju.

"Poslanici treba da glasaju po savesti, po svom ubeđenju a ne po stavovima opozicionara ili pozicionara koji hoće unapred da izaberu predsednika. Kod nasje  izbor predsednika zatvorenog tipa, nemaju mogućnost ostali da glasaju budući da se traži da najmanje 30 poslanika podrži jednu osobu, a onda političke partije glasaju samo za svog kandidata i oni koji nisu članovi većih partija nemaju velike šanse", zaključuje Smaka.