Šolc: Nemačka želi da Srbija ostane u Savetu Evrope

Savet Evrope
Izvor: Kosova pres

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da Nemačka želi da Srbija ostane u Savetu Evrope, jer se tamo daje važan doprinos, kao i da se dalje razvijaju odnosi koji će dovesti do toga da se svi zajedno okupljaju u Evropskoj uniji, prenosi B92.

Šolc je to rekao na zajedničkoj konferenciji sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, odgovarajući na pitanje da li će u slučaju da Kosovo uđe u Savet Evrope i NATO, s obzirom da je Aljbin Kurti najavio da će podneti zahtev za ulazak u ove organizacije i zatražio podršku za to od Nemačke, Srbija napustiti SE i odustati od Vašingtonskog sporazuma i da li Nemačka želi da izbaci Srbiju iz SE odlukom da Kosovo postane član te organizacije, preneo je Tanjug.

Šolc je ocenio da je zajedničko okupljanje u savezima koji postoje moguće i da je to osnov zbog čega je spreman da se lično založi za oživljavanje Berlinskog procesa, jer smatra da to zemljama Zapadnog Balkana otvara perspektivu.

"Evropa i članstvo u EU ne treba da bude perspektiva nego nešto što će brzo doći", poručio je Šolc.

Na isto pitanje, Vučić je odgovorio da ako neko ne želi da poštuje Vašingtonski sporazum i želi da ide tim putem, da će i ruke Srbiji biti odrešene.

"Mi ćemo postupati u skladu sa Ustavom Srbije i našim nacionalnim i državnim interesima", poručio je Vučić.

On je napomenuo da to ne znači da Srbija treba sebi da puca u nogu, ali da na svaki način treba da gleda kako da se dođe do kompromisnog rešenja.

"Verujem da ćemo imati dovoljno snage i da će nemački prijatelji razumeti da je potrebno da o takvim stvarima zajednički dolazimo do rešenja i da o tome razgovaramo", rekao je Vučić.