Šolc: Sporazum Kosova i Srbije doneće stabilnost regionu

Olaf Šolc.jpg
Izvor: Klan Kosova

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da je ohrabrio premijera Kosova Aljbina Kurtija na konstruktivnu saradnju u pregovorima sa Srbijom. Kako je Šolc naveo na konferenciji za medije posle sastanka sa Kurtijem u Berlinu, cilj Briselskog dijaloga je sveobuhvatan sporazum koji će doneti stabilnost regionu, prenosi Kljan Kosova.

„Ohrabrio sam Aljbina Kurtija na konstruktivnu saradnju u pregovorima. Na kraju krajeva, to je pitanje od koristi za ljude obe zemlje Zapadnog Balkana. Zapadni Balkan je deo Evrope i sve njegove zemlje moraju da postanu deo EU, a naravno i Kosovo je deo ovoga“, rekao je Šolc.

U vreme rata u Ukrajini, kako je naveo nemački kancelar, postepeno rešenje konflikta između Beograda i Prištine bio bi doprinos miru u regionu i celoj Evropi.  

Kroz Berlinski proces, najavio je Šolc, biće postignuta četiri sporazuma koji se odnose na slobodu kretanja i priznavanje diploma, prenela je Ekonomija onlajn.

„Najvažniji aktuelni projekat je stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta“, poručio je nemački kancelar na zajedničkoj konferenciji sa kosovskim premijerom i najavio posetu regionu u sklopu Berlinskog procesa.

Prema rečima Šolca, Berlinski proces je veoma cenjen u balkanskim zemljama i zato se podrška tom procesu nastavlja.

Šolc je poručio da je Nemačka spremna da podrži Kosovo i da je od vitalnog značaja borba protiv korupcije i jačanje vladavine prava, za šta je kosovska vlada postavila ciljeve.

„Napredak se ne postiže preko noći, ali je ključno da se mladim ljudima otvore nove perspektive i mogućnosti. Zadovoljan sam zajedničkom posvećenošću naših vlada u oblasti koja će pomoći Kosovu da dobije energetsku nezavisnost i poboljša kvalitet vazduha“, rekao je Šolc.

On je naveo i da mora da se postigne dalji napredak u liberalizaciji viznog režima za Kosovo, ako da oko tog pitanja savezna vlada treba da se angažuje sa EU i partnerima.

Šolc je na konferenciji za novinare rekao da su on i Kurti imali produktivan razgovor i da je važna tema bio i rat Rusije protiv Ukrajine. Pohvalio je Prištinu što je podržala sankcije protiv Rusije. 

Šolc je najavio da će posetiti Prištinu u narednim mesecima dok će u drugoj polovini godine pozvati Kurtija da dođe u Berlin na još jedan sastanak.