Šole: Nisam došao da postavljam ultimatume, već da podržim dijalog

Derek Šole
Izvor: Reporteri

Specijalni savetnik Stejt departmenta Derek Šole izjavio je večeras da nije došao u region da bi postavljao ultimatume, već da podrži dijalog, u saradnji sa Evropskom unijom, kao partnerom.

"Osnivanje Zajednice srpskih opština je ključno pitanje koje mora da se reši. O tome smo razgovarali i juče u Prištini i naš stav je da to treba da se sprovede u delo i da treba da bude implementirano i u skladu sa ustavom Kosova", napomenuo je Šole na konferenciji za novinare, prenosi RTS.

Šole nije želeo da otkrije na koji način će ubediti Prištinu da sprovede sporazume, ali je napomenuo da se nada da će se dijalog unaprediti i odnosi normalizovati.

Preneo je i da ga je državni sekretar SAD Entoni Blinken zamolio da početkom godine bude upravo na Zapadnom Balkanu, jer je, zbog rata u Ukrajini ovo ključni trenutak za Evropu, a samim tim i za region.

Ukazao je i da region ima dosta potencijala, ali i dosta problema koji mogu da ih ugroze.

Kako je rekao, veruje u kompromis Beograda i Prištine, i kaže da je taj kompromis moguć, čak i u ovoj godini, a da put do kompromisa vodi preko dijaloga Beograda i Prištine.

Šole je rekao da je tokom sastanaka sa državnim vrhom Srbije manje pričao, ali pažljivo slušao o tome kako vide perspektivu Srbije i regiona. 

"Mi verujemo da je osnivanje ZSO u skladu sa ustavom Kosova, a ne da je kontradiktorno. Osnivanje ZSO je ključno pitanje koje mora da se reši. O tome smo razgovarali i juče u Prištini i naš stav je da to treba da se sprovede u delo. Treba da bude implementirano i u skladu sa ustavom Kosova", napomenuo je Šole.

Na pitanje da li bi ZSO trebalo da bude formirana u skladu sa Briselskim sporazumom, Šole je rekao da ne bi ulazio u detalje kako treba da se sprovede u delo, ali je naglasio da veruje da treba da se sprovede.

"Nisam došao ovde da delim bilo kakve ultimatume, došao sam da izrazim punu podršku dijalogu pod okriljem EU i da istražimo pristupe i načine pod kojim možemo da nastavimo dalje ovim putem. To ćemo uraditi u bliskoj saradnji sa kolegama iz EU", rekao je Šole. 

Govorio je i o putu za budućnost.

"Moj kolega Eskobar boravio je u Briselu i razgovarao sa čelnicima EU o putu za budućnost. U razgovorima sa njima došli smo do pozitivnih rešenja za put dalje i radujem se novim razgovorima u narednim danima", kaže Šole.

Istakao je da SAD vide Srbiju kao konstruktivnog partnera, te da obe države imaju brojne zajedničke interese na kojima treba da rade, a jedan od njih je energetika i energetska diverzifikacija.

Na pitanje da li SAD insistiraju na tome da Srbija uvede sankcije Rusiji, Šole je odgovorio da to očekuje od svih država, ali i istakao da je Srbija učinila nekoliko ključnih koraka u UN kako bi osudila ono što se sada dešava u Ukrajini.