Spahiu: Ako joj dozvole godine, Medlin Olbrajt će se uključiti u dijalog, Srbija to mora da prihvati

Medlin Olbrajt
Izvor: Printscreen

Politički analitičar Nedžmedin Spahiu za Kosovo Onlajn kaže da postoji mogućnost da se bivša američka državna sekretarka Medlin Olbrajt uključi u dijalog Kosova i Srbije, imajući u vidu njene dobre odnose sa novim američkim predsednikom Džozefom Bajdenom. On je istakao da je izvesno očekivati da Srbija bude nezadovoljna njenim povratkom na političku scenu, ali se to, kako kaže, ne sme odraziti na proces dijaloga.

“Moguće je da Olbrajt bude uključena u dijalog, ona je bliska sa predsednikom Bajdenom. Ukoliko njene godine dozvole angažman u određenim političkim aktivnostima ona može biti uključena u ovaj proces”, smatra Spahiu.

On je mišljenja da Srbija neće sa oduševljenjem prihvatiti uključivanje Medlin Olbrajt u dijalog Beograda i Prištine, ali njen angažman ni na koji način neće moći da ospore.

“Srbija može biti nezadovoljna ali joj se ne isplati, jer svim stranama je u interesu da budu konstruktivne i nastave sa daljom agendom, svako povlačenje znači gubitak za tu stranu”, ocenjuje Spahiu.

Danijel Server sa Univerziteta "Džons Hopkins" je pored izjave da će Medlin Olbrajt biti uključena u dijalog Kosova i Srbije, rekao i da "Amerikanci i Evropljani moraju zajedno da rade po pitanju Beograda i Prištine", jer se, dodaje, pokazalo da ni jedni ni drugi ne mogu sami da reše problem.

Spahiu pozdravlja zajednički rad Amerike i Evropske unije u dijalogu Kosova i Srbije, jer smatra da uključivanjem više strana postoji veća mogućnost da se uspešnije završi dijalog.

“Ukoliko su uključena i evropska i američka strana to će biti veći pritisak na Srbiju koja je glavni faktor u ovom procesu, jer od Beograda se traži priznanje Kosova a od Kosova neki kompromis, koji bi ujedno bio i cena za to priznanje. Kosovo je do sada pružilo skoro sve što je moglo da pruži, sada je ostalo samo stvaranje Zajednice srpskih opština i kada to budu uradili ostaje pritisak Evrope i Amerike da natera Beograd da prizna Kosovo”, zaključuje Spahiu.

NEKAD BILO
15. Decembar 2020.
DA LI BI STE VI POZELELI MILOSEVICA ZA PREDSEDNIKA? AKO JE TO NEMOGUCE, TAKODJE JE NEMOGUCE DA SE OVA ... PITA NESTO U VEZI KOSMETA. ONA JE VEC POKAZALA STA ZNA I UME PO PITANJU KOSMETA.
PREDLAZEM JOJ SMESTAJ U NEKOM STARACKOM DOMU, JER NJOJ DECENIJAMA NIKO NIJE REKAO "SUNCE MOJE" ILI NESTO SLICNO. ONA JE BLAGO RECENO NAJTEZI OBLIK COVID-19.
MOMCE SA KOSMETA
15. Decembar 2020.
Rece Nedji Spahiu i ostade ziv. Jedino sta mora je da se umre.
tosa
15. Decembar 2020.
Koja crna Olbrajtova, ona ima 84 godine. Tesko da ona moze da bude u nekoj operativnoj i odlucujucoj postavi SAD. To bi bilo kao da neko sad kaze da ce pregovore voditi Kisindzer sa svojih 95 godina...
Rade
15. Decembar 2020.
GospoDŽa mora da zaštiti svoju investiciju na KiM.
Volkov
15. Decembar 2020.
Mnogo zabavni ovi albanci, hvataju se za slamcicu spasa pozivajuci ovu babu. Pa ako vam je ona vasa nada...lose vam se pise 😂