Server: Znam da Srbi ne vole Olbrajt, ali će ona biti uključena u dijalog

Danijel Server i Medlin Olbrajt
Izvor: Reporteri

Danijel Server sa Univerziteta "Džons Hopkins" rekao je za N1 da "Amerikanci i Evropljani moraju zajedno da rade po pitanju Beograda i Prištine", jer se, dodaje, pokazalo da ni jedni ni drugi ne mogu sami da reše problem.

Izjavio je i da će nekadašnja američka državna sekretarka Medlin Olbrajt biti uključena u tu temu, jer "poznaje teren i govori srpski".

Prošle nedelje u Predstavničkom domu kongresa u Vašingtonu održana je sednica na kojoj je bilo reči i o Srbiji. Ta sednica je u žižu javnosti dospela, između ostalog, jer je na njoj učestvovala i Medlin Olbrajt, nekadašnja državna sekretarka.

Učesnici, među kojima i Danijel Server poručili su da Srbija mora da prizna Kosovo, a da Priština treba da postane članica UN.

Server kaže da mu je jasno da zbog tih stavova nije dobrodošao u Beograd i dodaje da je to zbog toga što se srpska vlast okrenula Moskvi i Pekingu.

"Mislim da Amerikanci i Evropljani moraju zajedno da rade po pitanju Beograda i Prištine. Ni jedni to ne mogu sami. Grenel je dokazao da ne može sam, a i Evropljani su. Ali, ako zajedno budu radili i imali zajedničku viziju, ne samo za Srbiju i Kosovo, već za region u celini, mislim da će to funkcionisati. To je prvi korak, to da Amerikanci i Evropljani moraju razgovarati jedni s drugima, čak i pre nego što razgovaraju sa Bosancima i Kosovarima i Srbima. To je to", kazao je Server.

Učesnici te sednice, na kojoj su uz Servera i Olbrajtove govorili i odlazeći predsedavajući Odbora za spoljne poslove i albanski lobista Eliot Engel i predstavnik nevladine Fondacije Džejmstaun Januš Bugajski, poručili su da Srbija mora da prizna Kosovo koje treba da postane članica UN.

"Iskreno, niko od nas, Januš, Olbrajt, niko od nas nije dobrodošao zbog onoga što smo rekli. Beograd se okrenuo u smeru Rusije, ka ultranacionalističkom pravcu", ocenio je Server.

Kaže i da bi EU trebalo da bude "domaćin dijaloga".

"EU ima najviše uticaja na te likove. Ono što Amerikanci za sto mogu da donesu jeste mnogo podrške za Evropljane, kao i za dve stvari - implementaciju bilo čega što je dogovoreno, a što nije bilo dobro u prošlosti, kao i insistiranje na reciprocitetu. Šta god da Beograd i Priština traže u ovom dijalogu, moraju da budu spremni da jednako uzvrate", rekao je Server.

On je kazao da to "nije uvek bio slučaj" i kao primer naveo, kako je rekao, "bizaran slučaj", Specijalizovanih veća Kosova, suda za zločine nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova sa sedištem u Hagu.

"Taj sud je stvoren u Hagu kao deo insistiranja Beograda koji je glasio: ne možete verovati vladi u Prištini da će pokušati da procesuira one koji su izvršili zločine nakon rata. Međunarodna zajednica je 'kupila' taj argument i insistirala je na specijalnom sudu", naveo je Server.

Dodao je da to "nije loša stvar, ali nije recipročna" pošto postoji, kako kaže, "veoma jasan slučaj" trojice Amerikanaca, braće Bitići, koji su u Srbiji ubijeni nakon rata, a njihovim ubicama ne može da bude suđeno u Hagu jer specijalni sud nema nadležnost u Srbiji.

"To je smešno. Predložio sam u Vašingtonu (na sednici Spoljnopolitičkog odbora), a niko nije primetio šta sam predložio, da jurisdikcija specijalnog suda u Hagu bude proširena na teritoriju Srbije jer su pokazali da neće suditi izvršiocima ubistava unutar Srbije", rekao je Server.

On je kazao da postoji još nekoliko stvari koje "moraju biti shvaćene" i da je jedna od njih da pregovori Beograda i Prištine, po mišljenju Amerikanaca, ali i mnogih Evropljana, moraju da rezultiraju u međusobnom priznanju i razmeni ambasadora.

"Vučić je prilično jasno rekao da ne želi da bude predsednik Srbije koji će priznati Kosovo. Mislim da je to ozbiljno mislio. Mislim da se moramo spremiti na čekanje na predsednika Srbije koji će to uraditi, ako bude bilo potrebe. U međuvremenu ćemo možda morati da razmislimo o međusobnom dogovoru, ali samo ako Kosovo dobije mesto u UN. Taj problem mora biti rešen, i ako problem međusobnog priznavanja ne bude rešen", naveo je Server.

misterNO
14. Decembar 2020.
Volela je Njegoša da čita i ovako i onako…izgleda da joj Skenderbeg slabije ide...😉😂🤣🤣🤣
tosa
15. Decembar 2020.
Gluposti, kako jurisdikcija Specijalnog suda u Hagu, koji je formalno kosovski, dakle entiteta koga Srbija ne priznaje kao drzavu, moze da bude prosirena i na Srbiju kada Srbija, ponavljam, ne priznaje Kosovo. Ko bi uopste onda hapsio te srpske optuzenike po Srbiji? Euleks? KFOR? Pa oni nemaju mandat van Kosova i u Srbiji ne bi mogli nista da traze.