Spahiu: Albanske stranke deklarativno za saradnju sa Srbima, praksa drugačija

Nedžmedin Spahiu
Izvor: Kosovo Online

Univerzitetski profesor Nedžmedin Spahiu kaže za Kosovo onlajn da se sve albanske političke partije na Kosovu, čak i one koje su proizašle iz rata, izjašnjavaju da bi želele da imaju komunikaciju i dogovore sa srpskom zajednicom, ali da je stvar u tome da to treba sprovesti u praksi.


"Nedavno sam čuo intervju Ramuša Haradinaja i Fatmira Ljimaja koji su upravo rekli da je interes našeg društva da se to uradi, međutim ja na terenu to slabo vidim. Ne vidim da to neko negira, ali vidim da nema baš dovoljno sklonosti da se primeni u praksi“, primećuje Spahiu.

Na pitanje koliko će vremena još biti potrebno da političari sa reči pređu na dela, Spahiu odgovara da po ovom pitanju političke stranke u prošlosti skoro da nisu imale podršku međunarodnih činilaca.

"Oni koji su imali stvarnu moć ovde na Kosovu, odnosno Amerikanci, nisu podržavali takve političke stranke ili jesu sasvim malo, tek toliko da ne može da se kaže da su protiv takvih ideja. To je bila bleda podrška, a da je bila jača, onda bi i kosovsko društvo bilo jače i brže išlo napred“, rekao Spahiu.

Osvrnuvši se na dijalog Beograda i Prištine, Spahiu podseća da je u okviru njega dogovor već postignut i da se od Aljbina Kurtija može čuti da je on spreman da ga sprovede i da je i na sednici Saveta bezbednosti ponudio predsedniku Aleksandru Vučiću da se  dogovor potpiše, na šta Vučić nije bio spreman.

"Možda bi bilo stranaka koje bi ovaj dogovor sprovele na veresiju - tako da Kosovo prvo formira Zajednicu opština sa srpskom većinom, a da se tek onda očekuje potez Srbije oko prećutnog priznanja, ali upravo zbog takvog stava te stranke ne dobijaju podršku na Kosovu. Partije koje su već rekle da Kosovo treba da izvrši svoj deo obaveza i da onda čeka šta će da uradi Srbija i da li će velike sile prinuditi Srbiju da ona uradi svoj deo, zbog takvih svojih stavova na svim anketama imaju jako nizak rejting i izgubile su simpatizere“, ukazao je Spahiu.