Spahiu: Bilo bi dobro da se Turska uključi u dijalog Kosova i Srbije

Nedžmedin Spahiu
Izvor: Kosovo Online

Politički analitičar Nedžmedin Spahiu u izjavi za Kosovo onlajn navodi da bi bilo dobro ukoliko bi Turska, posle ponude da posreduje u pregovorima u Bosni i Hercegovini, izrazila spremnost da se uključi i u dijalog Kosova i Srbije. 

Spahiu, ipak, smatra da uprkos naporima posrednika da se finalizuje proces dijaloga, ne treba očekivati da će doći do brzog postizanja sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, jer "Kosovo teži da po nižoj, a Srbija po višoj ceni pazare konačan status Kosova".

"Svaka ponuda u kojoj se radi o pronalaženju sporazumnog rešenja je dobrodošla za Kosovo i za sve strane koje traže mir i stabilnost. Turska je bila uključena u drugim procesima u regionu i zbog toga do sada nije aktivnije učestvovala u dijalogu Kosova i Srbije. Nastojanje Turske da pomogne u procesu je nesporno i u skladu je sa stavom koji ona ima. Kosovo i Srbija razgovaraju o ceni koju Kosovo mora da plati da bi dobilo priznanje od Srbije i od te cene ne zavisi mnogo ko je posrednik nego od volje obe strane. Pokazivanje volje da se uđe u proces je samo jedna pomoć obema stranama, svaki kompromis ne znači da će dobiti jedna strana, dobiće obe strane", kaže Spahiu.

Povodom izjave predsednika SAD Džozefa Bajdena da se odlaskom američkih vojnika iz Avganistana podvlači crta na pokušaje preuređivanja drugih država silom, Spahiu kaže da je nerealno očekivati ovakav scenario na Kosovu.

"Sve i da dođe do povlačenja američkih vojnika sa Kosova, to neće omogućiti Srbiji da se vrati. Ne može se napraviti takvo poređenje, jer povlačenje Amerikanaca sa Kosova ne znači da to omogućava Srbiji da komotno dođe na Kosovo. Kosovo je priznato od pola zemalja sveta, to nije slučaj kao u Avganistanu gde je povlačenje američke vojske unutrašnja stvar između političkih sila koje se bore za vlast", navodi Spahiu.

Roni
02. Septembar 2021.
Moj Spahiju to je Vucuc i Dacic izjavili i predlagali jos pre 10 dana
Darko
02. Septembar 2021.
Nikad turci na balkanu se ne smeju ukljicivati Srbijo znate sta su radili 500godina
Mara
02. Septembar 2021.
Spahiu Avganistan je drzava koja je u svetu priznata bilo da su na vlsti isis ili talibani ,to sto su ratovali rusi i amerikanci to je njihova politika,ali,Avganistan je u UN,priznata drzava a Kosovo nije spahiu nije ni u UN nije nigde,zemlje povlace priznanje Kosova a priznanje Avganistana ne povlace oni su drzava pa drzava .Zato Spahiju samo se ti ljuljaj u kolevci Klintonovih i ostalih iz EU.
Vlada
02. Septembar 2021.
Najgori komentar do sada.
PoredTurske u pregovore ukljuciti i Severnu Koreju. Što da ne. Turska je na Balkanu moćna kao i Severna Koreja.
Šalu na stranu pitanje Kosova rešavaju velike sile. Kosovu stranu drži Amerika i treba sa njom pregovarati.
Mišljenje Kosovskih Albanaca je NE BITNO. Kosovo je u potpunosti zavisno od Amerike. Oni postavljaju Vladu, Predsednika države i sve ostalo. Pomažu i finansijski. Njihov odlazak je dolazak Srpske države.