Spahiu: Kurti će ispuniti zahteve Srba sa severa, situaciju treba rešiti dijalogom

Nedžmedin Spahiu
Izvor: Kosovo Online

Politički analitičar Nedžmedin Spahiu kaže da podnošenje zahteva od strane gradonačelnika Severne Mitrovice Erdena Atića za članstvo te opštine u Asocijaciju kosovskih opština pokazuje da je Vlada Kosova voljna da formira ZSO, i da će kosovski premijer Aljbin Kurti ispuniti zahteve Srba sa severa, prenosi RTK.

"To je samo znak da Vlada Kosova, odnosno pokret Samoopredeljenje želi da stvori zajednicu opština sa srpskom većinom i ništa drugo.Taj zahtev nema nikakvog značaja, jer ako Atić ne podnese taj zahtev, podneće ga naredni gradonačelnik koji ce Atića naslediti nakon par meseci", rekao je Spahiu.

On je dodao da će premijer Kosova Aljbin Kurti ispuniti zahteve Srba koji danima protestuju u tri opštine na severu Kosova i dodaje da se trenutna situacija treba rešiti dijalogom.

"Zajednica opština sa srpskom većinom sada je već jedna gotova stvar, ali još uvek nije odlučeno koji će biti obim tih nadležnosti, i nadamo se da će to biti uskoro. Nakon što imamo predlog od strane Aleksandra Vučića da to bude vid autonomije Srba u Bosni i predlog Kurtija u vidu autonomije Srba u Hrvatskoj, verovatno će doći neki predlog od strane posrednika koji će u najboljem slučaju biti prihvaćen sa obe strane, u najgorem slučaju ni jedna strana to neće prihvatiti'', navodi Spahiu.