Spahiu: Tači s Lajčakom i medalja za Grenela, nešto se promenilo oko njegove optužnice

Analitičar Nedžmedin Spahiu
Izvor: Kosovo Online

Politički analitičar Nedžmedin Spahiu izjavio je za Kosovo Onlajn da je jučerašnji iznenadni sastanak Hašima Tačija sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom sasvim opravdan i pozitivan korak, ali je upozorio na nedoslednost kosovskog predsednika.

Spahiu je podsetio da je Tači svojevremeno govorio ”da neće sarađivati sa Lajčakom, jer ovaj ne priznaje nezavisnost Kosova". 

“Izjave Tačija nisu ozbiljne, on čas kaže jedno čas drugo, u zavisnosti od potreba i situacije u kojoj će se bolje prodati to što kaže. Na osnovu dosadašnjeg iskustva mnogo puta je pokazao da je nedosledan u onome što kaže juče, danas ili sutra. U svakom slučaju ovo što je sada izjavio je potpuno u redu, dijalog nema alternativu i problemi se moraju rešavati preko dijaloga što pre i što bolje, to je nacionalni interes i Kosova i Srbije”, ocenjuje Spahiu.

Nakon objave da je protiv predsednika Kosova Hašima Tačija podignuta optužnica od strane Specijalizovanog tužilaštva u Hagu, on je na neki način bio bojkotovan od strane diplomata i međunarodnih faktora, ukazuje Spahiu, dodajući da se u poslednje vreme nešto promenilo.

“Grenel je pristao da uzme odlikovanje od njega, sada i Lajčak, i to znači da se nešto promenilo. Videćemo kada dođe vreme za potvrđivanje optužnice protiv Tačija. Ili se već odustalo od toga”, ističe Spahiu. 

On je mišljenja i da je nakon susreta u Vašingtonu Srbija “podigla cenu”, da je dijalog Kosova i Srbije u poteškoćama, ali ne znači da je u krizi.