Spahiu: Zašto da predstavnici Kosova i Srbije ne mogu da idu u posete gde god hoće?

Nedžmedin Spahiu
Izvor: Kosovo Online

Odluka prištinskih vlasti da direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću zabrani posetu, pokazatelj je da Kosovo i Srbija nisu spremni da napreduju u dijalogu, ocenjuje za Kosovo onlajn politički analitičar Nedžmedin Spahiu.

On ukazuje da je cilj dijaloga normalizacija odnosa, a ne podizanje tenzija i dodaje da bi dve strane trebale da prekinu praksu zabrane poseta.

“Ne znam ko je počeo prvi, ali taj ko je počeo prvi taj je kriv. Ne bi trebalo da bude prepreka, zašto da ministri Srbije ne dolaze na Kosovo i posete koga god hoće. Isto važi i za kosovsku stranu, koja želi da poseti Preševsku dolinu”, navodi Spahiu. 

Direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petru Petkoviću je u sredu zabranjena poseta Kosovu. Kako je saopšteno, Petković je trebao da prisustvuje slavi u manastiru Devič, obiđe Bogosloviju u Prizrenu i poseti povratničku porodicu Gligorijević u selu Novake.

Ovo je šesta zabrana od početka godine koju je Priština izrekla Petru Petkoviću, koji je i glavni pregovarač Beograda sa Prištinom. 

Prethodno ni Vlada Srbije nije dozvolila posete četvorice kosovskih ministara opštinama Preševo, Medveđa i Bujanovac. 

Politički analitičar Nedžmedin Spahiu podseća da su međusobne posete između srpskih i kosovskih zvaničnika dogovorene i regulisane Briselskim sporazumom. 

Podvlači da je podizanje tenzija konstantno opterećenje za proces dijaloga, koji je trenutno u stagnaciji. 

“Izgleda da Kurti i Vučić nisu spremni za dogovor, jer ako jesu treba da idu ka smirivanju, a ne ka podizanju napetosti”, istakao je Spahiu.