Stano: EU poziva Srbiju da dozvoli kosovskim ministrima posetu Preševu, Bujanovcu i Medveđi

Peter Stano
Izvor: youtube printscreen

Evropska unija pozvala je Srbiju da preispita svoju odluku o odbijanju zahteva četvoro kosovskih ministara da posete Medveđu, Bujanovac i Preševo, prenosi Gazeta ekspres.

Portparol Evropske unije Peter Stano rekao je da Priština i Beograd moraju da sprovedu sve ranije potpisane sporazume za normalizaciju odnosa.

"Očekujemo da Srbija i Kosovo u potpunosti primene sve prethodne sporazume, uključujući i sporazum o zvaničnim posetama. Zvanične posete su važan deo normalizacije odnosa jer pružaju priliku za više interakcije i komunikacije između strana", rekao je Stano.

Istakao je da prema sporazumu, sve posete treba da se sprovode na način koji unapređuje proces normalizacije ili doprinosi ukupnom radu u kontekstu procesa dijaloga koji omogućava Evropska unija.

Naglasio je da je poseta kosovskih ministara najavljena u skladu sa dogovorom i da je trebalo da bude dozvoljena.

"Poseta ministara Kosova je adekvatno najavljena u skladu sa sporazumom i stoga je trebalo dozvoliti. Pozivamo Srbiju da preispita svoju odluku i dozvoli zvanične posete koje ispunjavaju gore navedene uslove", rekao je Stano za TV Kljan Kosova.

Ministar za životnu sredinu, prostorno planiranje i infrastrukturu Ljiburn Aljiu izjavio je pre nekoliko dana da je "Srbija bez razloga odbila zahtev četvoro ministara za posetu Medveđi, Bujanovcu i Preševu".

Zahteve za posetu opštinama na jugu Srbije, pored Aljiua, podneli su i ministar obrazovanja Arberie Nagavci, ministar kulture Hajrula Čeku i ministar finansija Hekuran Murati.