Sputnjik: Pusti snovi Prištine - noćna mora za jug centralne Srbije

Preševo
Izvor: Wikipedia / ETH-Archiv

Kosovski predsednik Hašim Tači je poručio da ne postoji nikakav sporazum sa Beogradom, ali da je njegov san da se opštine Preševo, Medveđa i Bujanovac pripoje Kosovu. Bez obzira da li neko moćniji podržava te ideje za dalje rasparčavanje Srbije, očigledna namera Prištine je da otvori novu Pandorinu kutiju, piše Sputnjik.

Politikolog Jelena Vukoičić ne veruje da je zvanični Zapad toliko naivan da podržava dalje rasparčavanje teritorije Srbije zarad interesa Albanaca.

„Mislim da se ovde pre svega radi o pokušaju da se zastraši Srbija. Poručuje nam se šta bi moglo da se desi ako bi na stolu bila razmena teritorije. Kosovski Albanci nekome spolja šalju signal na šta bi pristali. Ali, moraju da shvate da rešenja bez Beograd nema. Ipak, mislim da Albancima i delu Zapada odgovara da stvari ostanu ovakve kakve jesu, kako bi Kosovo vremenom dobilo pun međunarodni legitimitet,“ veruje  Vukoičić.

Pusti snovi Tačija: Pandorina kutija na jugu Srbije

U tom kontekstu, ona ne veruje da neki relevantni krugovi sa Zapada guraju ideju o kojoj sanja Tači, niti da o tome ozbiljno razmišljaju.

Međutim, ukoliko bi neko ovo zvanično podržao u međunarodnim krugovima, govorim sada hipotetički, to bi bukvalno bilo otvaranje Pandorine kutije i izazivanje konflikata neviđenih razmera,“ ističe sagovornica Sputnjika.

Zoran Baki Anđelković, bivši predsednik Privremenog Izvršnog veća Kosova i Metohije smatra da ovo nije racionalna tema za razgovor i Tačiju poručuje da nastavi da -  sanja.

„Jasno je da kada ste svesni da ste u defanzivi sa nekom temom vi onda pokušavate de je preskočite i ne pričate o njoj nego je prebacujete na drugu stranu. U ovom slučaju, Tači prebacuje težište sa krizne sitaucije na Kosovu na jug Srbije. Dakle, ove Tačijeve izjave imaju samo tu funkciju. Mnogi i na zapadu imaju razne ideje kako da dalje razbiju Srbiju, ali i njima poručujem neka sanjaju, kao i Tači“, ironičan je Anđelković.

Tači se bori za politički opstanak

Na pitanje, koliko je Tačijeva poruka davanje lažne nade Albancima na jugu centralne Srbije i koliko je takva lažna nada opasna, Anđelković odgovara da Tači pokušava da povrati neku svoju poziciju na prostoru Kosova.

„Dakle, ovo je samo vid Tačijeve borbe za politički opstanak, a da li se nekome daje lažna nada ili ne i koliko je ona opasna to je za Prištinu manje bitno. Bitno je da temu prebace sa priče o Kosovu i Metohiji na priču o centralnom Kosovu,“ uveren je Anđelković.

Sputnjik podseća da je i potpredsednik Demokratskog saveza Kosova Ljutfi Haziri pre samo pet dana izjavio da bi, kada bi bio premijer, pristao na razmenu teritorija i da bi dao 17 sela u okolini Leposavića i Zubinog Potoka u zamenu za Preševo, Medveđu i Bujanovac.