Tači: Moj san je da se Preševo, Medveđa i Bujanovac pripoje Kosovu

Hašim Tači
Izvor: Klan Kosova

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je da ne postoji nacrt sporazuma između Srbije i Kosova, da veruje američkom rukovodstvu u posredovanju u dijalogu između Kosova i Srbije i da je njegov san da pripoji Preševo, Medveđu i Bujanovac Kosovu.

“Sanjam da Preševo, Medveđa i Bujanovac budu pripojeni bez ugrožavanja teritorijalnog integriteta Republike Kosovo”, rekao je Tači u emisiji “Rubikon” na TV Kljan Kosova.

Ko god govori o razmeni, to čini za unutrašnju političku upotrebu, jer o tome se nikada nije pričalo, a kamoli u Vašingtonu, rekao je Tači.

Optužbe Kurtija o tajnom sporazumu sa Srbijom Tači nazvao “čaršijskim pričama”.

Tači je rekao da su Kurtijeve tvrdnje o tajnom sporazumu između Kosova i Srbije “čaršijske priče”, jer tako nešto ne postoji.

“Kurtijeve tvrdnje o sporazumu između Kosova i Srbije su čaršijske priče. Nema tajnog sastanka ili dogovora. Sve što se dogodilo u Vašingtonu je pokazatelj spremnosti za nastavak dijaloga”, rekao je Tači.

Pored toga, Tači je optužio Kurtija da je Srbiji predao sever Kosova. “Premijer Kurti predao je Srbiji sever i priliku da se tamo proširi”, rekao je predsednik Kosova.

Tači je istakao da će poštovati ustav i da će svaki sporazum proći kroz Skupštinu Kosova.

“Neću minirati ono što smo do sada postigli. Bio sam nosilac svih procesa do sada ili sam bio učesnik. Zemlja je pretrpela štetu zbog demonstracija pred institucijama. Naneta je šteta suzavcem u Skupštini Kosova. To je uticalo na pad priznavanja”, ocenio je kosovski predsednik.

Tači: Nisam vršio pritisak na Ustavni sud, sud je reagovao nakon Kurtijevih izjava

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je večeras da ni u jednoj svojoj izjavi nije aludirao, prejudicirao ili tvrdio nešto da bi vršio pritisak na odluku Ustavnog suda.

"Ni sa jednom mojom akcijom ili izjavom kao predsednika zemlje, nisam aludirao, prejudicirao ili tvrdio nešto da bih vršio pritisak na odluku koja će biti doneta narednih dana, pošto je Ustavni sud takođe izjavio da će je doneti do 29. maja. Dakle, nije bilo predrasuda, izjava ili pritiska", rekao je Tači u emisiji "Rubikon" na televiziji Kljan Kosova.

Prema njegovim rečima, sud je izjednačio njegovu izjavu sa izjavom vršioca dužnosti kosovskog premijera Aljbina Kurtija, ne razlikujući nadležnosti.

"Bila je to izjava da se uspostavi ravnoteža između postupaka premijera i da se ne pravi razlika između ovlašćenja i odgovornosti predsednika države, tako da još jednom ističem, u nijednoj izjavi, ni pisanoj ni usmenoj, nisam vršio pritisak niti sam prejudicirao odluku Ustavng suda", ocenio je Tači.

Kosovski predsednik je pozvao na poštovanje odluka suda, istovremeno naglašavajući da je stranka čiji je on nekada bio član poštovala odluke Ustavnog suda i onda kada one nisu išle u prilog toj stranci.

"Iskustva od ranije pokazuju da smo s poštovanjem strpljivo izdržali čak i kada nam se odluke Ustavnog suda nisu dopale. S toga i večeras moja poruka celom kosovskom političkom spektru, kosovskom društvu, nevladinom sektoru, medijima i svim ostalima je u prilog tome da treba da podržavaju nezavisne institucije zemlje i ni pod kojim uslovima ne bismo smeli da imamo nepotreban uticaj ili pritisak na donošenje odluka", naglasio je Tači.

Kako je naveo, ne razume svrhu, ali od onoga što je pročitao, to je više bio pokušaj balansiranja a ne razlikovanje kompetencija na profesionalnom nivou predsednika koji ima obavezu da obezbedi i garantuje demokratsko funkcionisanje institucija i izrečeni pritisak premijera na sud.

Prema njegovim rečima, zahtev Ustavnog suda da se ne vrši pritisak od strane premijera i predsednika, usledio je posle Kurtijeve objave o pretnjama "Nacionalne dobrovoljačke garde".

"Ta izjava je usledila nakon premijerove izjave gde je spomenuo sud, imena sudija, razna prejudiciranja, tako da ne znam gde je povezano moje ime kao predsednika zemlje u vezi sa izjavom premijera i kakva je namera takvih poređenja. Ali šta god bilo, niko ne bi trebao da vrši pritisak", poručio je Tači.

Kako je naveo, ne postoji niko ko može da nađe izjave o navodnom pritisku sa njegove strane, ni  za pravosudne organe, ni u odnosu na Ustavni sud, uz ocenu da ih je samo podržao i tražio da ne bude pritiska.

"S obzirom da je moju uredbu Ustavni sud suspendovao, niko ne bi trebao misliti da mi se ta odluka dopala ali dužan sam da je poštujem i ne komentarišem", zaključio je Tači.

misterNO
22. Maj 2020.
Citat iz čuvenog stripa Alan Ford: „ Bolje da ispadneš smešan nego iz voza“! 😂😂😂