Srbi iz Štrpca uz sunarodnike na severu: Sloga je naša najveća snaga

Štrpce - skup podrške Srbima sa severa Kosova
Izvor: Kosovo Online

Hiljadu meštana Štrpca se okupilo danas u tom mestu kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog, kako je sa skupa poručeno, represije koju konstantno trpe od strane prištinskih vlasti koje i koja ima za cilj iseljavanje Srba, kao i celokupne situacije na severu Kosova.

Okupljeni su nosili transparente sa porukama ”Vučiću čuvaj Srbe i mir”, ”Podrška našoj braći sa severa”, ”Stop nasilju nad Srbima”, ”Sloboda za našu braću”, ”Mi samo želimo mir”.

Gradonačelnik opštine Štrpce Dalibor Jevtić je obraćajući se okupljenim meštanima kazao da Srbi više neće trpeti nikakav vid nasilja.

"Borićemo se demokratski i na miran način, koliko god nas Kurti predstavljao kriminalcima i ne znam kako nas još i ne naziva, mora da zna da imamo snagu ogledanu u jedinstvu i zato svaki Srbin koji živi južno ili severno, mora da digne svoj glas protiv zuluma, protiv nasilja i protiv svega onoga što danas aktuelna Vlada Kosova radi. Želimo samo da budemo svoj na svome i da ostanemo i opstanemo ovde, nikog neugrožavajući", kazao je Jevtić.

Jevtić je sa skupa poslao poruku mira, poruku jedinstva, ali i poruku podrške sunarodnicima na severu Kosova koji se suočavaju sa velikim pritiscima.

"Pozivam sve one koji su odgovorni za bezbednost, sigurnost i slobodu da urade svoj posao i da utiču na one koji danas u Prištini donose jednostrane odluke, da prestanu sa time. Opština Štrpce je prošla ni zbog čega kroz najveći vid represije. Zatvorili su nam Privremeni organ i dan danas drže našu braću u pritvoru, pokušavajući na različite načine, sejući strah da učine to da mi napustimo ove prostore", rekao je Jevtić.

Meštanka i student Pravnog Fakulteta u Kosovskoj Mitrovici Magdalena Račićević je postavila pitanje svim relevantnim faktorima na Kosovu, zašto Srbi smetaju?

"Ne postoje reči koje mogu dovoljno da opišu sve ono što osećamo zbog svega što se poslednjih meseci dešava. I pitamo se zašto? Zašto smetamo, zašto žele da nas proteraju sa naših vekovnih ognjišta? Samo zato što smo Srbi? Kao neko ko studira u Kosovskoj Mitrovici želim da poručim odavde, iz našeg Štrpca, punu podršku našim sunarodnicima na severu Kosmeta. Znam da trpe veliku nepravdu i pritiske. Znam i saosećam se sa njima jer smo i mi ovde prolazili i prolazimo i pritiske i napade i razne nepravde. Danas naše sestre u Kosovskoj Mitrovici podižu svoj glas protiv zuluma koji im se nameće i zato im odavde pružamo punu podršku! Danas su i moje kolege od Štrpca do Leposavića, od Metohije do Pomoravlja, jedinstveni i složni baš kao i srpski narod. To je naša najveća snaga", poručila je Račićević.

Na skupu je iskazano najveće poverenje državi Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću, rečima "Verujemo mu zato što se bori za mir i nadamo se da će naći načina da se obezbedi sigurnost, da se sačuva život, da studenti studiraju kako bi sutra radili i ostali ovde."