Srbija i Mađarska potpisale više sporazuma za jačanje saradnje

Dačić sa Sijartom
Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Srbija i Mađarska danas su na Paliću u prisustvu državnog vrha obe zemlje potpisale više sporazuma koji će obezbediti dalje jačanje saradnje, a među kojima su sporazumi u oblasti odbrane i unutrašnjih poslova, kao i za izgradnju novog naftovoda i osnivanje zajedničke firme za trgovinu gasom, prenosi RTV.

Sporazumi su potpisani posle prve sednice Strateškog saveta za saradnju Srbije i Mađarske kojoj su prisustvovali predsednici Srbije i Mađarske, kao i premijeri.

Sporazum o saradnji između Nacionalne generalne direkcije za strance Mađarske i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (azil i migracije) koji potpisuju prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar inostranih poslova Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Petar Sijarto.

Potpisani su sporazumi za saradnju u oblasti carina, razmenu informacija, u oblasti razvoja putne infrastrukture, oblasti odbrane i unutrašnjih poslova.

Potpisani su i sporazumi o izgradnji naftovoda kojim će se povezati rafinerija u Novom Sadu sa Mađarskom kao i sporazum o osnivanju zajedničkog preduzeća između Srbijagasa i mađarskog preduzeća za elektroprivredu MVM.