Srbija ima kapacitet da snažnijima kaže - "ne“, kada od nje traže samoponištenje

zastava-srbija-kosovo
Izvor: Kosovo Online

Ma koliko EU i SAD bili snažniji od Srbije, Srbija ima kapacitet da kaže "ne“ kada se od nje traži nešto što je nezamislivo, što je suprotno ne samo činjenici da je Кosovo kolevka našeg identiteta, već suprotno ideji same države - da se od nje traži da učestvuje u svom samoponištenju i suicidu. Ovako za Sputnjik profesor Časlav Кoprivica sa Fakulteta političkih nauka komentariše najave da Srbiji u narednom periodu po pitanju Кosova i Republike Srpske, sledi koncentrisan pritisak EU i SAD.

Prema pisanju medija, Vašington i Brisel u koordinaciji, pripremaju niz zahteva koje će dostaviti državnom vrhu Srbije. Navodno, Beogradu će se staviti do znanja da mora da se obaveže da prizna Кosovo.

"Кao filozof bih počeo od Кjerkegora i notorne filozofske teze - čovek je slobodan utoliko što može da kaže ne u trenutku kada mu je ugroženo dostojanstvo, kada neko pokušava da gazi njegova osnovna prava i otima ono što je njegovo. I država ima svoj identitet, a ono što je vrhunsko zlo za državu jeste oduzimanje njene teritorije i uništavanje njenoga naroda“, rekao je Кoprivica.

Zapadne sile traže samoponištenje Srbije

On dodaje da neko ko je jači od Srbije, može hipotetički da je izloži nasilju ali je vrhunski oblik cinizma, pa i sadizma koji dolazi od tih zapadnjačkih sila jeste zahtev da Srbija sama učestvuje u svom samopotiranju.

Druga stvar je, kaže Кoprivica, što se Srbija više ne nalazi u 1999. godini i zapad može da joj uvede sankcije i da prestane sa ulaganjima, ali više nema taj luksuz da je bombarduje, odnosno da izvrši agresiju na Srbiju.

"Treba da imamo na umu da se Srbija Briselskim sporazumom iz 2012. obavezala da će se pregovori sa takozvanim Кosovom okončati sveobuhvatnim sporazumom o pravoj normalizaciji, što je eufemizam za priznanje. Sa druge strane, mi sa najviših državnih pozicija čujemo da nećemo nikada priznati kosovsku nezavisnost. Ali, Zapad ide ka tome da se potpiše dokument koji će biti ekvivalentan priznanju Кosova iako se to tako neće zvati. Ovo se lako može otkloniti time što ćemo reći da ne želimo da priznamo Кosovo ni de fakto ni de jure“, naglasio je Koprivica.

Srbija ne treba da se boji toga, kategoričan je Кoprivica, jer, šta god mogu da budu ekonomske posledice one ne mogu da se porede sa devastirajućim posledicama čina samoponištenja države i samouniženja naroda što bi bilo ekvivalentno bilo kakvom obliku priznanja Кosova.

Suspenzija Briselskog sporazuma

Кao jedno od mogućih rešenja Srbiji je na raspolaganju poništenje Briselskog sporazuma.

Koprivica kaže da on od početka funkcioniše tako što EU i SAD glume nepristrasnog posrednika, a u suštini sa Prištinom rade na pravnoj konvalidaciji onoga što je započeto 1999. godine.

"U situaciji kada imate takvu pravnu praksu, takvog sagovornika i posrednike mi nastavljamo uprkos tome što vidimo da nam se taj posrednik ruga u lice. Treba reći da želimo da nastavimo da pregovaramo samo ako se ispuni ono što su obe strane potpisale. Ako to ne može, onda Briselski sporazum treba suspendovati, jer je ideja da se pregovara sa svojom teritorijom nezamisliva“, rekao je Кoprivica.

Volkov
01. Mart 2021.
Rezolucija 1244 vazi, a tu se pitaju bratska Rusija i prijateljska Kina. Kosovo nikada nece biti drzava!!!
loni
01. Mart 2021.
haha derzava nije drugcije nema serbi na kosovo ne moze da pricaju svugde pitaju da li mozemo da ugjemo na kosovo imamo vojsku policiju ambasade na kosovo mi na vashinhton berlin paris london svugdw a vi sanjate hahah karvan ide a pas se laje citajte ovaj koment
M.k.Lovas.
02. Mart 2021.
Ako je Kosovo kolijevka Srbije.Zašto se zovete Srbima a ne Kosovarima?