Veber: Merkel mora javno da kaže ono što je rekao Bajden o uzajamnom priznanju Kosova i Srbije

Bodo Veber 3
Izvor: Kosovo Online

Nemački analitičar iz Saveta za politiku i demokratizaciju u Berlinu Bodo Veber kaže da bi Nemačka, kao ključna zemlja u EU, preko kancelarke Angele Merkel trebalo da izađe javno i ponovi ono što je predsednik SAD Džo Bajden rekao, da bi konačni sporazum između Srbije i Kosova trebalo da uključuje međusobno priznanje, prenosi Gazeta Ekspres.

Veber je  intervjuu za taj prištinski medij rekao je da bi SAD trebalo da budu direktno uključene u dijalog Kosova i Srbije. U osvrtu na situaciju sa mapom koja se našla iza leđa specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka tokom jednog intervjua, a koja je izazvala mnoge kontraverze, ocenio je da šta god na mapi bilo predstavljeno, to ne može biti tumačeno kao stav EU.

"Iskreno, prvo bih savetovao gospodina Lajčaka da se uzdrži od predstavljanja bilo koje karte, jer mislim da ne postoji mogućnost da se na mapi predstavi stav EU. Stav EU je, s druge strane, stav zvaničnog neslaganja oko statusa Kosova. Nije ono na čemu je juče insistirao portparol spoljne politike EU Stano - statusno neutralan, jer temelji politički dijalog, uspostavljen sporazumom iz aprila 2013. godine, i svi naredni dokumenti EU, uključujući pregovarački okvir za pristupanje Srbije, zasnivaju se na izvornim principima dijaloga, što je de fakto priznanje činjenice da je Kosovo nezavisno, uključujući i od Srbije", rekao je Veber.

On je dalje ocenio da je EU svesna "da ništa osim međusobnog priznavanja ne može biti krajnja tačka dijaloga".

"Ali za sada zvaničnici EU poput gospodina Lajčaka to ne mogu otvoreno da kažu. Iz tog razloga je vitalno da predstavnici ključnih država članica, poput nemačke kancelarke Angele Merkel, izađu u javnost i ponove ono što su ranije govorili i ono što je gospodin Bajden rekao u svom pismu Prištini i Beogradu, kako bismo konačno mogli da postignemo ozbiljan nastavak pregovora, oslanjajući se na blisku transatlantsku saradnju", poručio je Veber.

On je takođe ocenio i da će EU produžiti mandat Lajčaku kao specijalnom izaslaniku, iako je prema Veberu Lajčak dao neke "štetne izjave poput ustavnih promena, ne precizirajući na šta misli". Veber je dodao i da ne vidi želju unutar EU da se gospodin Lajčak zameni nekim drugim.

"Definitivno nije postupio na štetan način, kao što su učinili gospođa Mogerini i njen tim, i nije gurnuo napred razmenu teritorija. Takođe mu je blokirano vođenje stvarnih pregovora nakon potpisivanja sporazuma o Beloj kući i pre odlaska Trampove administracije. Međutim, moram da kažem da nikada nisam razumeo plan i strategiju nakon tih sastanaka u Briselu, čak ni o tvrdnji posle 4. septembra da se ništa nije desilo, čak ni u pogledu omogućavanja strankama da definišu teme o kojima se raspravlja", zaključio je Veber.