Sretenović: Ko vrši pritisak na Srbiju ubacivanjem Ohridskog sporazuma u poglavlje 35 – ne želi joj dobro

Stanislav Sretenović
Izvor: Kosovo Online

Srbija ne može da prizna Kosovo i onaj ko želi da uključki Ohridski sporazum u poglavlje 35 u pregovorima sa Evropskom unijom – taj Srbiji ne želi dobro, kaže za Kosovo onlajn istoričar Stanislav Sretenović.

Komentarišući navode da bi Ohridski sporazum mogao da postane deo poglavlja 35, Sretenović podseća da taj dokument nisu potpisali ni Beograd, ni Priština, te da je to dogovor koncipiran u diplomatskim krugovima tako da svako može da ga tumači pozitivno.

"Unija može da kaže da je u jednom teškom, kritičkom trenutku za mir na Balkanu ipak došla do nekog dogovora, Srbija može da se ponada da će se rešiti pitanje nestalih i formirati ZSO, a Kosovo da će naterati EU da čini korake ka onome što oni očekuju u međunarodnim institucijama, a to je priznanje“, posjašnjava Sretenović.

U takvoj konstelaciji snaga, kaže, ako dođe do unošenja Ohridskog dogovora u važan dokument EU, kao što je poglavlje 35 - to bi direktno značilo da se u trenutku kada se u Srbiji organizuju izbori, vrši pritisak na vlast u Beogradu.

Vlast se time, dodaje on, praktično stavlja pred zid, u situaciju u kojoj će morati da povuče određeni potez, koji će onda Uniju i njene korake staviti u prvi plan.

"Mislim da do tog poteza neće doći. U svakom slučaju, Srbija ne može da potpiše priznanje Koova. To nijedna vlast u Srbiji neće uraditi u narednih 100, 200 godina. To je čin koji niko neće uraditi i onaj ko na ovaj način vrši pritisak na Srbiju, zaista joj ne želi dobro i nastavlja sa ponižavanjem, što u ovom trenutku predstavlja prevaziđenu politiku koja će samo uniziti one koji pokušavaju da Srbiju i dalje ponižavaju, a ne da konstruktivno doprinesu pravičnom dogovoru između Srba i Albanaca koji bi omogućio mir i prosperitet u Srbiji i na celom Balkanu“, zaključio je Sretenović.