Vučić: Ako EU stavi članstvo Kosova u UN u poglavlje 35 – jasno da nas ne žele

Aleksandar Vučić
Izvor: Print Screen RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će, ukoliko Evropska unija, kao uslov u okviru poglavlja 35 u pregovorima stavi članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, to jasno značiti da EU ne želi Srbiju.

Komentarišući navode da bi Evropski savet mogao da predloži Komisiji da u poglavlje 35 uvrsti i ispunjavanje Ohridskog sporazuma, Vučić je za RTS rekao da ne misli da je to moguće, jer bi time Srbiji defakto bila zatvorena vrata Unije.

Ponovio je da je evropskim liderima nebrojeno puta ponovio šta je to što Srbija može da ispuni, a šta je to što je nemoguće.

"Ako stavite članstvo Kosova u UN, kao deo poglavlja 35, onda je jasno da ne želite Srbiju. Ja ne verujem da je to moguće i mislim da takvu odluku neće doneti“, uveren je predsednik Srbije.

Što se tiče drugih stvari iz Brisela i ocena da je Srbija spremna da otvori i ceo jedan kaster, Vučić je rekao da i sam zna da je to slučaj.

"Znam ja da jesmo spremni, i u ekonomskom i energetskom smislu. Dovoljno smo spremni ne samo da otvorimo, već i da posle kratkog perioda zatvorimo klaster, ali su naveli da zavisi od razgovora sa Prštinom“, primetio je Vučić.

Ponavlja da je važno da Srbija bude na evropskom putu, ali i da je dobr da građani vide da zemlja dobro radi.

Sa Meloni i o uključivanju Italije u dijalog Beograda i Prištine

Vučić je, govoreći o predstojećoj poseti italijanske premijerke Đorđe Meloni Srbiji, rekao da očekuje da će razgovarati i o Kosovu, s obzirom na to da je Meloni najavila da će se Italija aktivnije uključiti dijalog Beograda i Prištine.

Dodao je da će bitio reči i o bilateralnoj saradnji i ekonomskim odnosima dve zemlje.

„Italija nam je jedan od najznačajnijih partnera. Očekujem srdačan i dobar razgovor. Hvala Đorđi Meloni što dolazi u Srbiju i to pravo iz Dubaija. To je dobra vest za našu zemlju i pokauje kako je Srbija pozicionirana i da ima poštovanje u svim delovima sveta“, naveo je Vučić.

Najavio je i da će oko 10. decembra Srbiju posetiti predsednici Azerbejdžana i Bugarske, koje će ugostiti na bilateralnim sastancima, što je, kako kaže, važno zbog energetske stabilnosti i odnosa sa bugarskim partnerima.

Kako da se borimo protiv klimatskih promena, kada se više novca troši na naoružanje

Predsednik Srbije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima razgovarao je i sa šeikom Muhamedom bin Zajedom, za kojeg je rekao da je iskreni prijatelj Srbije.

„Šeik je veliki prijatelj. Kada znate da je pre mene imao sastanak sa Makronom, predsednikom Indonezije i Erdoganom, a posle mene i sa Šolcom, govori da smo se našli u društvu važnijih u svetu. Šeik ima iskren prijateljski odnos prema našoj zemlji“, kazao je Vučić koji je u Emiratima učestvovao na Globalnom samitu o borbi protiv klimatskih promena „COP28“.

Ukazao je da su klimatske promene veliki problem za ceo svet, a njihove posledice - katastrsofa za čovečnstvo.

U svom obraćanju skupu je želeo da ukaže na druge probleme:

„Kako da očekujemo da se ispune dogovori iz Pariza, Glazgova, ako je  tri puta više novca potrošeno na oružje i munciju, nego na borbu protiv klimatskih promena. Nema dogovora o pravilima i principima na kojima se svet. Ne zna se koje principe poštujemo, ne poštuje se Povelja UN, a onda teško da možete da imate mnogo optimizma“, rekao je Vučić i dodao da je video mnogo suprotnih interesa velikih sila.

Naveo je da se i danas na skupu najviše govorilo o Izraelu, Palestini, Ukrajini, Rusiji, Kini, Tajvanu...

„Moramo da upetrostručimo obnovljive izvore energije, što je pre moguće. Da li nam je to važnije. Sve je važno, ali ja sam postavio pitanje koje nije samo načelno već suštinsko – kojih se principa, dogovora i pravila u svetu držimo? Koja to pravila važe za sve, a ne samo za velike?“, rekao je Vučić.