Srpska lista: Euleks nezainteresovan da spreči maltretiranje Srba, Kfora nije bilo na vidiku

Oklopno vozilo
Izvor: Kosovo Online

Srpska lista ističe da su u ranim jutarnjim časovima Kurtijeve specijalne jedinice koje su ilegalno prisutne na severu Kosova, brutalno upale u Kliničko-bolnički centar u Severnoj Mitrovici i tom prilikom uz prekomernu silu i brutalnost demolirali neke od prostorija, onemogućili rad zdravstvenim radnicima i zastrašivali pacijente koji su na stacionarnom lečenju u ovoj ustanovi.

Takođe, u saopštenju Srpske liste se ističe da je paralelno sa upadom u KBC Mitrovica, brutalni upad izvršen i u više privatnih objekata na severu Kosova, dodajući da  podatke o tim upadima i dalje prikupljaju.

U saopštenju se objašnjava da je prilikom brutalne akcije Kurtijevih specijalaca bio blokiran i put koji vodi ka vrtiću, odnosno predškolskoj ustanovi “Danica Jaramaz” i OŠ “Sveti Sava”, kao i da nastavnici i vaspitači nisu mogli da dođu do svojih radnih mesta, da su deca bila prestravljena, a zabrinuti roditelji nisu smeli da decu odvedu na boravak u vrtić odnosno na nastavu.

"Očigledno da Kurtijev režim tragične događaje iz Banjske sada koristi da opravda svo antisrpsko delovanje na Kosovu i Metohiji, kao i da nastavi sa daljim maltretiranjem naših građana. Treba napomenuti da su pripadnici Euleksa sve ove brutalne upade pratili sa udaljenosti od više desetina metara apsolutno nezainteresovani da spreče maltretiranje srpskog naroda ili da se aktivno uključe i spreče protivzakonito delovanje Kurtijevih specijalaca. Pripadnika Kfora nije bilo na vidiku prilikom ovog necivilizacijskog ponašanja", ističe se u saopštenju.

Srpska lista poziva građane da, kako navode, "u ovim ludim vremenima sačuvaju prisebnost i budu uz svoju decu, u nadi da će jednom i na ovim prostorima zavladati mir, te da će i Srbi moći da žive normalnim životom, da se leče bez da ih prepadaju do zuba naoružani specijalci, ili da ih isti ne maltretiraju na putu do vrtića i škole".

Takođe, Srpska lista odala je priznanje zdravstvenim radnicima, vaspitačima i nastavnicima koji su hrabro stali u zaštitu prava svojih pacijenata odnosno dece.