Srpska lista: Napad u Ugljaru direktna posledica antisrpske retorike Kurtijevog režima

Srpska lista
Izvor: Facebook

Srpska lista najoštrije je osudila sinoćni incident u Ugljaru kada su nepoznate osobe koje su govorile na albanskom jezikom pucale iz vozila u pokretu u pravcu srpske osnovne škole u tom mestu, u čijem dvorištu su se u tom trenutku nalazila deca.

Iz Srpske liste ističu da pukom srećom nijedno od dece nije povređeno u ovom napadu, ali da ovaj gnusni čin izazvao strah i uznemirenje među Srbima na Kosovu i Metohiji, posebno u centralnom Kosovu.

"Ovaj napad je direktna posledica antisrpske retorike režima Aljbina Kurtija, koji se do sada nijednom posle napada na Srbe nije distancirao od zločinaca koji napadaju srpsku decu, Srbe i njihovu imovinu, niti je javno pozvao na kažnjavanje odgovornih. Kurtijevo ćutanje je očigledno protumačeno kao znak odobravanja da se sa jedne strane takvi napadi nastave, a sa druge strane da institucije koje su odgovorne za bezbednost ne učine ništa kako bi odgovorne propisno kaznili, ili se postarali da preventivno deluju i spreče nove napade", poručuju iz Srpske liste.

Srpska lista navodi da "nema odluke Vlade u Prištini niti safari ministra Svečlje da uputi specijalce koji bi pronašli odgovorne za ova nedela i sprečili napade na Srbe".

"Njegov cilj nije da se Srbi zaštite već da se maltretiraju i progone. Podsećamo da na severu nije bio nijedan napad na Albance, za koje je Svečlja govorio da su ugroženi, kada je slao do zuba naoružane parapolicijske formacije na sever, a posle napada na Srbe na jugu nema govora niti brige Prištine o njihovoj ugroženosti", dodaje se u saopštenju.

Srpska lista uputila je pitanje i odgovornima u Euleksu, Kforu, UNMIK-u, Evropskoj kancelariji u Prištini i ambasadama zemalja Kvinte, kada će jasno i glasno osuditi napade na Srbe, zahtevati hapšenje i kažnjavanje odgovornih i zahtevati od kosovskih institucija da prestanu sa maltretiranjem Srba te da konačno obezbede mir i sigurnost za srpski narod.