Srpska lista: Naši gradonačelnici nisu odobrili upad KBS na sever Kosova, Kfor da reaguje

KBS
Izvor: facebook

Srpska lista saopštila je da gradonačelnici četiri opštine sa severa Kosova nisu odobrili ulazak pripadnika KBS na teritoriju opštine Zubin Potok, čime je prekršen sporazum čiji je garant NATO, i zatražila odlučnu reakciju komandanta Kfora Ferenca Kajarija.

"Nelegalni upad pripadnika Bezbednosnih snaga Кosova na teritoriju opštine Zubin Potok je grubo kršenje sporazuma iz 2013. godine čiji je garant NATO, a kojim se garantuje da nikakve naoružane formacije Prištine ne mogu upadati u srpske opštine na severu bez odobrenja gradonačelnika ovih opština i komandanta Кfor", navodi se u saopštenju Srpske liste.

Srpska lista tvrdi da gradonačelnici opština na severu Kosova nisu odobrili upad KBS i zahteva hitnu i odlučnu reakciju komandanta Кfora na, kako su naveli  "provokaciju i brutalno kršenje sporazuma i ugrožavanje mira na ovim prostorima".

"U trenutku kada Priština nastoji da militarizacijom severa i zveckanjem oružjem okupira opštine na severu, ovakvi incidenti su nedopustivi i zahtevaju reakciju svih koji su odgovorni za sigurno i bezbedno okruženje svih građana, a pre svega Кfor, Euleks i UNMIК", naglašeno je u saopštenju.

Kako se dodaje, očigledno je da Aljbin Кurti u trenutku kada njegov plan o registraciji ne prolazi među Srbima, pokušava da zastraši mirne i čestite srpske građane u opštinama na severu i podizanjem tenzija skrene pažnju javnosti sa gorućih problema koji se gomilaju u Prištini.

"Još jednom pozivamo nadležne da preventivmo deluju, a Кurtija upozore da se ovakvo ponašanje neće tolerisati. Neodgovorno ponašanje u ovim trenucima zarad sticanja jeftinih političkih poena je odlika nesposobnih političara i manipulatora kakvi se trenutno nalaze na čelu institucija u Prištini", navode iz Srpske liste.