Srpska lista: Politička presuda protiv Todosijevića, razmotrićemo učešće na lokalnim izborima 

Srpska lista
Izvor: Reporteri

Presuda članu predsedništva i poslaniku Srpske liste Ivanu Todosijeviću je politički motivisana i najeksplicitnije je pokazala antisrpsko delovanje kosovskih institucija, saopštava Srpska lista i navodi da će u kosultaciji sa predsednikom Aleksandrom Vučićem razmotriti da li će učestvovati na predstojećim lokalnim izborima.

“Politički motivisanom presudom članu predsedništva i poslaniku Srpske liste Ivanu Todosijeviću Priština je najeksplicitnije pokazala antisrpsko delovanje  kosovskih institucija, pre svega u oblasti pravosuđa, onog istog koji nikada nije osudio one koji su napadali Srbe", navodi Srpska lista.

Apelacioni sud potvrdio je presudu Posebnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini, po kojoj je poslanik kosovske skupštine iz Srpske liste Ivan Todosijević osuđen na dve godine zatvora zbog izjava koje je dao o Albancima i događajima u Račku.

Srpska lista smatra da je ovom presudom, koju je donelo protivzakonito veće, jednonacionalnog sastava, u kome su bili isključivo suduje Albanci, prekršen i sporazum o pravosuđu koji je garantovao Srbima da će u većima biti dvojica Srba i jedan Albanac, čime je još jednom udaren šamar Evropskoj uniji koja je bila garant sprovođenja sporazuma koji su potpisani u dijalogu koji je vođen pod njihovim pokroviteljstvom. 

"Imajući u vidu da Priština kontinuirano krši Briselski sporazum na štetu Srba, a koji je postignut i prihvaćen u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, kao garant poštovanja prava srpskog naroda, na osnovu čega su i održani lokalni izbori, Srpska lista će u konsultaciji sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i našim rukovodstvom razmotriti da li će učestvovati na predstojećim lokalnim izborima", navodi se u saopštenju. 

Srpska lista ocenjuje da je današnji dan "crni dan pravde i prava na Кosovu i Metohiji i dan kada je protiv srpskog naroda uveden verbalni delikt". 

“Na srpske mozgove i ruke su postavljeni lanci i bukagije pred očima međunarodne zajednice kojoj su usta puna ljudskih prava, kako bi nam se zabranilo da slobodno mislimo i govorimo”, zaključuje Srpska lista.