Srpska lista sa Eskobarom: Potrebne hitne reakcije da se spreči egzodus Srba, čija se ljudska prava gaze na Kosovu

Predstavnici Srpske liste sa Gabrijelom Eskobarom
Izvor: Srpska lista

Predstavnici Srpske liste, na čelu sa predsednikom prof. dr Zlatanom Elekom, razgovarali su danas u Prištini sa specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i ambasadorom SAD na Kosovu Džefrijem Hovenijerom.

Na sastanku se razgovaralo o problemima  srpskog naroda na Кosovu i Metohiji sa posebnim akcentom na jednostrane poteze Vlade u Prištini kojima se ugrožava opstanak srpskog naroda.

Predstavnici Srpske liste su ukazali na potrebu hitne i odlučne reakcije kako bi se sprečio egzodus srpskog naroda sa Kosova, kome se odlukama kosovskih institucija ugrožavaju elementarna ljudska prava.

"Odluka o zabrani dinara i ukidanje platnog prometa 25 godina nakon sukoba, militarizacija opština sa srpskom većinom, zabrana robnog prometa sa centralnom Srbijom, nasilno uvođenje gradonačelnika bez legitimiteta u zgrade opština na severu, ali i institucionalni progon Srba i otimanje imovine naših građana, kao i ugrožavanje funkcionisanja i opstanka  SPC na ovim prostorima zahtevaju snažnu, energičnu i hitnu reakciju demokratskog sveta čime bi se sprečilo proterivanja Srba sa vekovnih ognjišta", istakli su predstavnici Srpske liste, a navodi se u saopštenju.