Šta predviđa Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK

Zasstava OVK
Izvor: Klan Kosova

Poslanici kosovske skupštine, prema najavama, trebalo bi da razmatraju danas Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK, uprkos reakciji dela javnosti, pojedinih stranih diplomata i Srba sa Kosova, koji su ocenili da bi usvajanje ovog zakona ugrozilo slobodu govora, a takođe i rad Specijalnog suda u Hagu.

Sa druge strane, predstavnici albanskih partija na Kosovu podržali su donošenje takvog zakona, negirajući navode o tome da on ugrožava ikakva građanska prava, uz tvrdnju da on ne zadire u nadležnosti Krivičnog zakonika.

Portal Kosovo Onlajn imao je uvid u Nacrt zakona koji bi danas trebalo da se nađe u skupštinskom razmatranju.

Zaštita vrednosti borbe OVK

Kako se navodi u prvom članu Nacrta, cilj ovog zakona je "zaštita vrednosti borbe OVK, koja je svojim požrtvovanjem, angažovanjem dala neprocenjivi doprinos oslobodilačkoj borbi Kosova i bila odllučujući faktor za slobodu i nezavisnost naroda Kosova".

Zakonom se određuje i "institucionalna i građanska obaveza za zaštitu vrednosti borbe OVK", a kako se navodi, ko ne bude poštovao odredbe, biće krivično gonjen.

"Kršenje odredbi ovog zakona sankcioniše se prema važećem zakonodavstvu", precizirano je u članu 9. Nacrta zakona o vrednostima OVK.

Vlada u službi zaštite veterana OVK

Članom 6. se nalaže kosovskoj vladi da reaguje u slučaju pritvora ili hapšenja veterana OVK na osnovu međunarodnih naloga vlasti u Beogradu.

"U slučaju pritvora ili hapšenja veterana OVK, na osnovu međunarodnih naloga za hapšenje koje je izdala Srbija iz političkih motiva, Vlada Kosova preduzima potrebne mere za zaštitu veterana i u roku od pet dana mora pismeno da obavesti Skupštinu o preduzetim merama", kaže se u članu 6.

Navodi se da je svaki javni zvaničnik i građanin Kosova dužan da poštuje i štiti ratne vrednosti utvrđene tim zakonom.

"Svaki javni službenik ili građanin Kosova dužan je da u svako doba i u svim okolnostima u zemlji i inostranstvu poštuje i štiti vrednosti borbe, određene ovim zakonom",  predviđa član 5 Nacrta zakona.

Oružana borba OVK zaštićena vrednost

Članom 3. se detaljnije pojašnjava da se zaštićenom vrednošću OVK smatra oružana borba naroda Kosova na čelu sa OVK u cilju oslobođenja Kosova.

"OVK je vojna formacija naoružana i organizovana na dobrovoljnoj osnovi, sa prepoznatljivom uniformom i oznakama, sa organizacionim jedinicama i komandnim lancem pod upravom Generalnog Štaba, pod civilnom kontrolom političkog rukovodstva, sa jasnom misijom zaštite naroda Kosova i oslobođenja od okupacionih vojno-policijskih snaga i uprave Srbije na Kosovu", dodaje se u trećem članu Nacrta.

Tim članom se precizira i da se, veterani, zastava, tekst zakletve vojnika, grb, arhiva, generalni Štab i politička uprava OVK, kao i memorijalni kompleks "Adem Jašari" u Prekazu i ostali kompleksi, takođe smatraju zaštićenom vrednošću Oslobodilačke vojske Kosova.

Prava veterana borbe OVK-a i članova njihovih porodica uređuju se posebnim zakonom, a dva člana Nacrta predviđaju i uspostavljanje ratnog muzeja i dana sećanja na borbu za oslobođenje (5.mart) i dan sećanja palih za slobodu (7.mart). Navodi se i da zakonske akte predviđene ovim zakonom, donosi kosovska vlada i to u roku od šest meseci nakon stupanja na snagu Zakona o vrednostima OVK.

Poslednjim članom se propisuje da će Zakon stupiti na snagu šest meseci nakon objavljivanja u Službenom listu Kosova.

Reakcije na predlog zakona

Zakon o zaštiti vrednosti borbe OVK je predložila Demokratska partija Kosova još početkom 2018. godine. Iako je protiv osnivača te stranke Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, napisana optužnica u Specijalnom sudu u Hagu, zbog sumnje da su na čelu OVK počinili ratne zločine, sredinom prošlog meseca kosovska vlada odobrila je Nacrt zakona i uputila ga skupštini na razmatranje. 

Hotjeva vlada je to učinila istog dana kada je u Hagu počelo četvorodnevno ispitivanje kosovskog predsednika Hašima Tačija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić  je poručio da Zakon o zaštiti vrednosti borbe OVK koji prištinske vlasti planiraju da usvoje, predstavlja pokušaj da se Srbi nateraju da misle kao Albanci i da budu hapšeni ukoliko govore drugačije.

"Prištinske vlasti hoće da uvedu verbalni delikt i da nateraju sve Srbe da misle kao Albanci na Kosovu i da ako kažu nešto drugačiju idu u zatvor. To vam je postala neka vrste mode u regionu, da ne smete ništa da kažete ako drugačije mislite. Napravili su modele istine, i ako izađete iz tog modela istine biće opšta medijska hajka", rekao je Vučić.

Predlog zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK vidi kao spremnost da se hapse Srbi i da im se uskrati bilo kakvo pravo na sopstveno mišljenje.

Vučić je podsetio na presudu bivšem ministru u kosovskoj vladi Ivanu Todosijeviću, koji je javno rekao da je slučaj Račak, koji je bio povod za bombardovanje Srbije, izmišljen, i naglasio da on stoji iza tog stava i da smatra da je Vilijam Voker kriminalac.

Dodao je da će predlog zakona samo još snažnije homogenizovati Srbe na Kosovu.

Navodi iz Nacrta zakona nisu ostavili ravnodušnim ni međunarodne diplomate u Prištini, pre svih američkog ambasadora Filipa Kosneta, koji je upozorio da je predloženi zakon pogrešan način pokazivanja poštovanja prema OVK.

"Kriminalizuje se sloboda govora, zastrašuju se građani. Njime se odvraća od praktičnih napora za razumevanje i podučavanje istorije Kosova", poručio je američki ambasador.

Savetovao je i upitao albanske političare u Prištini "kada će preusmeriti energiju na ekonomiju i kovid 19".

Predstavnici Srba na Kosovu ističu da ih brine najava glasanja za Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK, kojim će im, kao što ukazuje i američki ambasador, dodatno biti ograničena i onako skučena sloboda govora na Kosovu.

Sa druge strane, kritičari aktuelne vlasti u Prištini ukazuju da predloženi zakon predstavlja pokušaj zamagljivanja Zakona o Specijalnom sudu, koji se bavi zločinima pripadnika OVK.

Ukoliko kosovska skupština usvoji predlog zakona, a najave su da hoće, jer su se za Nacrt zakona izjasnili i opozicioni poslanici pokreta Samoopredeljenje, budžetska izdvajanja iznosiće više od dva miliona evra za te namene.