Stalna misija Francuske u UN: Rezolucija poziva na dužnost pamćenja, odgovornost za zločine individualna

francuska
Izvor: Gazeta Express

Francuska je podržala Rezoluciju o Srebrenicici kojom se predviđa da se svakog 11. jula obeležava Međunarodni dan sećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine, pa ova rezolucija poziva na dužnost pamćenja, što je kolektivna odgovornost u kojoj Francuska učestvuje na svojoj strani, saopštila je Stalna misija Francuske pri UN.

U saopštenju koji potpisuje predstavnik stalne misije Francuske u Ujedinjenim nacijama Nikolas de Rivier naglašeno da Rezolucija podseća da ne može biti mesta negacinizmu, ali da je odgovornost za zločine individualna.

"Ova inicijativa, koju predvode Nemačka, Bosna i Hercegovina i Ruanda, podseća da ne može biti mesta negacionizmu, istorijskom revizionizmu ili veličanju osuđenih ratnih zločinaca. U ovom tekstu se takođe naglašava da je prema međunarodnom pravu krivična odgovornost za zločin genocida individualna i da se ne može pripisati nijednoj etničkoj, verskoj ili drugoj grupi ili zajednici u celini. Ovo je važna tačka koju bismo želeli da ovde naglasimo", navodi se u saopštenju.

Ističe se da "osim obeležavanja genocida u Srebrenici, ovaj Međunarodni dan mora biti prilika da se prisetimo da je bilo brojnih žrtava u svim delovima sveta i i da im se oda počast".

"Skoro 30 godina nakon okončanja sukoba u bivšoj Jugoslaviji, još mnogo toga treba učiniti da se postigne pomirenje u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu. Francuska poziva političke lidere zemalja ovog regiona da ispune ovaj zahtev", naglašava francuska misija.

Poručuju i da je na njima da razmišljaju o budućnosti.

"Na nama je da razmišljamo o budućnosti, tako što ćemo stvaranje Međunarodnog dana sećanja i obeležavanja genocida u Srebrenici učiniti prilikom da radimo na pomirenju sećanja, na osnovu poštovanja i solidarnosti sa svim žrtvama. Ovo je put koji moramo izabrati za trajni mir. Francuska ponovo potvrđuje svoju posvećenost integraciji ovog regiona u Evropsku uniju i podseća da je evropski projekat zasnovan na vrednostima mira, pravde i pomirenja među narodima", zaključuje se u saopštenju.