Standard: Grenel i "dinosaurusi u DSK" omogućili da Tači uzme kontrolu

standard
Izvor: Facebook

Politika američke administracije Donalda Trampa stvorila je novi politički potres na Kosovu imajući u vidu da je glasanje o nepoverenju Kurtijevoj vladi podržano iz SAD, uprkos tome što se Evropa protivila, piše austrijski Standard.

Mnogi građani u Prištini protestovali su na balkonima, a da nije zabranjen izlazak iz stanova zbog koronavirusa, ulice prestonice Kosova sinoć bi sigurno bile pune demonstranata, prenosi Gazeta Ekspres.

Uprkos upozorenju zdravstvenih vlasti da je održavanje sednice parlamentaraca veoma opasno, ta sednica je održana i srušena je koalicija Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova.

Formalno je postojalo neslaganje oko toga da li će se proglasiti vanredno stanje ili ne.

Predsednik Kosova Hašim Tači, Kurtijev najveći politički protivnik, težio je da to postigne jer je kao šef države želeo da dobije više ovlašćenja.

Stari kadrovi u DSK, takozvana "frakcija dinosaurusa“, sledili su predsednika jer su i sami želeli da napuste koaliciju.

Međutim, ovo nikakve veze nema sa koronavirusom ili merama koje se sprovode protiv pandemije, već sa izaslanikom američkog predsednika za Kosovo Ričardom Grenelom.

On je, piše Standard, na svoju stranu povukao "frakciju dinosaurusa“ iz DSK-a. Grenel želi da se postigne sporazum između Srbije i Kosova zajedno sa Hašimom Tačijem i srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Grenelov posao je da osigura svom šefu "uspeh“ u spoljnoj politici pre izbora u SAD, piše Standard i dodaje da je Kurti bio protiv takvog netransparentnog sporazuma smatrajući da bi ga zbog toga trebalo odbaciti.

Očekuje se da će uskoro biti formirana nova vlada pod Tačijevom kontrolom, zaključuje bečki list.

misterNO
26. Mart 2020.
Dinosaurusi??? Kakvi dinosaurusi??? To su „najmladje demokrate na svetu“!!! 🤣🤣🤣🤣🤣