Stanić: Političke izjave Prištine čine Kosovo manje primamljivim za strane investitore

Beograd_240229_Bojan Stanić
Izvor: Kosovo Online

Atmosfera na Kosovu i političke izjave Prištine usmerene prema zvaničnom Beogradu negativno utiču na nivo stranih investicija na toj teritoriji, upozorio je pomoćnik direktora Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Bojan Stanić, ocenjujući da privrede obe strane trpe zbog odluka i retorike kosovskih vlasti, ali da je tržište Kosova daleko ugroženije s obzirom na to da je neuporedivo manje razvijeno i ekonomski manje moćno, nego srpsko.

Stanić naglašava da se zbog "nepromišljenih političkih izjava" investitori iz evropskih zemalja često odlučuju da ulažu u zemlje kao što je Indija, nego u region, iako su geografski nepristupačnije.

Ipak, smatra da investitori nisu izgubili interesovanje za Zapadni Balkan, ističući da se gotovo 50 odsto svih stranih direktnih investicija koje dolaze u region odnosi na projekte u Srbiji. 

Kako kaže, sve analize tržišta ukazuju da je Srbija najatraktivnija destinacija za strane direktne investicije, čemu su doprineli geografska pozicija, infrastruktura i povezanost sa zemljama Evrope, finansijski podsticaji države investitorima, ali i brojni sporazumi o slobodnoj trgovini.

"Investitori ne gube intesovanje za ulaganje u ceo region Zapadnog Balkana. Srbija prednjači u tome pre svega zbog fizičkih karakteristika, najveće je tržište i po broju stanovnika i po teritoriji. S druge strane, vrlo je dobra geografska pozicija, bez obzira što nema izlaz na more, jer svi evropski koridori idu preko teritorije Srbije. Treća stvar su, naravno, finansijska i tehnička podrška vlade investitorima koji dolaze ovde i odlučuju se da investiraju, kao i sporazumi koje imamo o slobodnoj trgovini sa zemljama kao što su članice EU, regiona, Evroazijske unije, Turske, nedavno potpisani sporazum sa Kinom koji bi trebalo da bude potpuno primenjiv od 1. januara naredne godine i, naravno, sporazumi o kojima se pregovara sa Južnom Korejom, Egiptom, UAE", naveo je Stanić za Kosovo onlajn.

Kosovski premijer Aljbin Kurti često govori o pretnjama ratom i potencijalnim napadima od strane Srbije, a Stanić ukazuje da upravo takva retorika odbija investitore, iako su te izjave uglavnom deo dnevne politike, a ne realnost.

"Svakako da atmosfera na Kosovu utiče u negativnom smislu na dolazak sranih investitora, imajući u vidu da se mnogi od investitora ne udubljuju u to koliko su te izjave samo deo dnevne politike ili predstavljaju dublji rizik. Samim tim, takve izjave predstavljaju jedan veliki problem za potencijalne investitore", pojasnio je on.

Dodaje da se mnogi od investitora dvoume da li investirati ili ne i onda, imajući u vidu sveukupnu geopolitičku situaciju u Evropi, oni dodatno sumnjaju u sposobnost regionalnih vlada da održe stabilnost, političku pre svega, koja je, ukazuje, preduslov za jednu širu makroekonomsku stabilnost.

Primećuje da je danas negde postalo i "popularno" govoriti o potencijalnom izbijanju rata kako bi se ostvarili politički ciljevi, iako to sve ide na uštrb ekonomskog potencijala. Vreme, upozorava Stanić, prolazi, a "drugi igrači dolaze na tržište".

"Sada se mnogo firmi u okviru EU orjentiše na Indiju koja je daleko tržište, ali stabilnije u dugom roku za njih, zbog jeftine radne snage, sirovina i svih ostalih faktora proizvodnje. Imate situaciju da upravo takve izjave tome doprinose. One apsolutno treba da budu promišljene i ne mogu da budu izrečene na prvu loptu, jer ostavljaju vrlo dugoročne posledice na privredu", ocenio je Stanić.

Konstatuje da atmosfera na Kosovu i retorika Prištine mnogo manje utiče na srpsku privredu, nego na kosovsku i dodaje da na interesovanje investitora utiče i odlazak ljudi, odnosno potencijalnih potrošača sa teritorije Kosova.

"Političke izjave i atmosfera na Kosovu pogađa više Kosovo i Metohiju iz prostog razloga jer je tržište mnogo manje i što je ekonomska moć neuporedivo manja u odnosu na Srbiju. Sa druge strane, potencijal se vremenom gubi zbog toga što opada broj ljudi koji tu žive, potrošača je pre svega. To se dešava, naravno, i u Srbiji, ali nekako imajući u vidu da je tržište Kosova mnogo manje razvijeno i mnogo manje primamljivo za strane investitore, onda takve izjave jednostavno više štete sa ekonomske pozicije stanovništvu Kosova i Metohije", rekao je Stanić.

Govoreći o donosu između Beograda i Prištine u ekonomskom smislu, Stanić kaže da je roba koja se otprema na Kosovo našla svoje potrošače jer je po odnosu cena/kvalitet bila jako povoljna za ljude "koji dole žive".

Međutim, politika Prištine i mere koje donose umnogome narušavanju taj koncept i štete daljoj saradnji.

"Činjenica je da kada ste imali one sankcije koje se bile uvedene takse, pa kada su bile ukinute, taj nivo potrošnje i u opšte razmene koju smo imali sa tržištem KiM se vratio na vreme kao pre taksi. Danas imamo drugačiju situaciju, zabrana uvoza srpske robe traje skoro godinu dana i u tom smislu stanovništvo dole koje je već pod pritiskom posledica inflacije u dužem roku mora nabavljati sada proizvode koji su manje cenovno konkurentni", naveo je on.

Stanić zaključuje da lokalna privreda na Kosovu zavisi od lokalnih zemalja, te da je logično da ekonomski odnosi budu koncentrisani na Srbiju, a ne na neka udaljenija tržišta.