Stanković: Vašington potvrda Vučićeve borbe za Srbiju

VUk Stanković
Izvor: Večernje novosti

Analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da nema sumnje da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić bori za interese Srbije, navodeći da je to više puta potvrđeno, pre svega u razgovorima sa američkom administracijom, prenosi Tanjug.

Stanković ocenjuje da je dogovor iz Vašingtona bio pomalo rizičan, ali pre svega hrabar potez, koji okreće jednu stranicu u diplomatiji i dodao da je Srbija prvi put aktivno učestvovala u pravljenju dogovora koji se tiče ekonomske budućnosti, ali i u odnosu na globalna pitanja.

"Mi jesmo podržali SAD i Izrael, i u tom slučaju smo se opredelili. Možda to odudara od načina na koji smo poimali globalna pitanja, ali od američke administracije stižu pohvale kada je reč o hrabrosti da se stavimo u prvi red borbe za međunarodni mir i stabilnost, odnosno u prvi red onih država koje će jasno osuditi Hezbolah", rekao je Stanković.

Srbija je, kaže, uradila nešto hrabro, možda i neočekivano, ali to je, napominje Stanković, jedini način na koji možemo da zaštitimo sebe u turbulentnom vremenu.

On dodaje da Srbija jeste rizikovala, uz napomenu da "ko ne rizikuje taj ne može ni da dobije", te se opredelila za jednu stranu i iskoračila u susret saradnji sa SAD.

To će, prema njegovoj oceni, imati određene posledice u nekim dosadašnjim odnosima sa drugim važnim akterima, ali ukazuje da je tu važna diplomatska veština da se napravi ravnoteža interesa sa primarnom putanjom kretanja, u ovom slučaju je to saradnja sa SAD i Izraelom.

"Evropska unija kao ključni akter, osim deklarativno, nije pokazala želju da pomogne integraciji regiona. Sve je ostalo na davnom obećanju da ćemo biti deo evropske porodice i od toga u dogledno vreme nema ništa, a s druge strane Kina i Rusija ipak region ne doživljavaju kao primarnu zonu svog političkog i ekonomskog interesa", rekao je Stanković za TV Pink i napomenuo da saradnja sa SAD i Izraelom ne isključuje mogućnost da u važnim segmentima sarađujemo sa Rusijom i Kinom.

Prema njegovm rečima, važne su i američke garancije za to da položaj srpskog naroda neće biti dalje ugrožavan.

"Mislim da su to važne poruke, ma koliko nekom delovalo kontroverzno to što je potpisano u Vašingtonu, prava istinska dobit jednog takvog sastanka je približavanje SAD po političko-bezbednosnim pitanjima i otvaranje perspektve kroz DFC", rekao je Stanković.

Stanković ističe da je fokus na ekonomiji i na ideji predsednika Vučića o "mini šengenu", što Srbiji, kaže, odgovara na više nivoa, i to u ekonomskom i političkom smislu.

Ja
17. Septembar 2020.
Ko da oni tamo neznaju pa ko je Taj zdrav covek da dozvoli teroristima svoju zemlju oni nisu nista osim teroristi sta trebaju oni da imaju taj svet treba sve teroriste ponistiti ne da im grade drzave to neka rade kod svoje drzave