Stano: Srbija da poštuje sporazum o slobodi kretanja

Peter Stano
Izvor: Kosovo Online

Evropska unija je obaveštena o slučaju zaustavljanja putnika i autobusa sa Kosova od strane srpskih vlasti i pomno prati situaciju, rekao je danas potparol EU Petar Stano ističući da ta situacija predstavlja kršenje sporazuma o slobodi kretanja postignutog u okviru dijaloga.

"Svesni smo situacije i pomno je pratimo. Sporazum o slobodi kretanja postignut u okviru dijaloga uz posredovanje EU postavlja jasne parametre za ulazak i izlazak građana Kosova u i iz Srbije. Trenutna situacija predstavlja kršenje ovog sporazuma", izjavio je Stano za Radio Slobodna Evropa.

On je dodao da EU "poziva Srbiju da se uzdrži od ovakvih jednostranih i nekoordiniranih akcija i da se odmah vrati poštovanju sporazuma".

Stano je ponovio poziv da obe strane poštuju obaveze iz dijaloga.

"Očekujemo da strane u potpunosti realizuju svoje obaveze iz dijaloga, koje su obavezujuće i važeće. Takođe očekujemo od strana da obezbede odgovarajuće okruženje za dijalog kako bi se izbegla bilo kakva akcija koja bi mogla da ugrozi bezbednost i stabilnost", naveo je.

MUP Srbije ranije je demantovao navode da se na graničnim prelazima zadržavaju autobusi sa Kosova i saopštio da je u toku pojačana kontrola svih putnika na graničnim prelazima i da se vrše bezbednosne provere, te da je svima dozvoljen neometan ulaz.