Stano: Cenimo jasnu poziciju Srbije ali je pozivamo da uvede političke, ekonomske i finasijske mere Rusiji

Koha Ditore
Izvor: Koha Ditore

Portparol EU Peter Stano izjavio je da EU ceni jasnu poziciju Srbije kada je reč o podršci Relozuciji UN o osudi agresije Rusije na Ukrajinu, ali pozvao da uvede političke, ekonomske i finasijske mere kako bi zaustavila "pokolj" koji Putin čini u Ukrajini, ukoliko želi da se pridruži "civilizovanoj i na pravima zasnovanoj zjaednici", prenosi Telegraf.

"Ako sarađujete sa Putnom i Kremljem, ako im obezbeđujete finasiranje, ako pomažete da zaobiđu sankcije koje je uvelo više od 40 zemlja, vi radite sa nekim ko ubija narod i uništava Ukrajinu", poručio je Stano.

Odgovarajući na pitanje dopisnika albanskih i hrvatskih medija u Briselu o neusklađivanju Srbije i Turske sa EU sankcijama protiv Rusije, ponovio je da je odbaveza zemalja kandiata da se postepeno tokom pristupnog procesa usklade sa politikom EU i odlukama u okviru Zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU.

"Mi cenimo jasnu poziciju Srbije u podršci UN Rezoluciji koja osuđuje rusku ageresiju prema Ukrajini. Ali i radimo sa svim našim partnerima kako bismo im objasnili težinu situacije i da Putinov rat nije samo protiv krajinskog naroda već i protiv međunarodnih pravila, protiv povelja UN. Cela civilizovana i na pravila zasnovana zajednica mora da se zajedno suprotstavi ovom brtalnom pokušaju redefinsanja pravila bezbednosti u Evropi i međunarodnog angažmana", kaže Stano.

On dodaje da je do sada preko 40 zemalja uvelo sankcije Moskvi, a da EU svima koji nisu uveli slične sankcije, a ne samo Srbiji, objašnjava da je cilj mera da se "promeni ponašanja i zaustavi Putinov pokolj u Ukrajini".

"Želimo da oslabimo njegovu mogućnost da finansira krvoproliće ukrajinskog naroda. Ako želite da branite međunarodni poredak zasnovan na zakonima onda radite sa nama na zaustavljanju ove ilegalne akcije", zaključio je Stano.