Stano: Nije dijalog propao, već ova runda nije dala rezultate, nije bilo spremnosti za kompromis

Peter Stano
Izvor: Kosovo Online

Portparol Evropske unije Peter Stano ukazao je danas da šef evropske diplomatije Đuzep Borelj nije rekao juče da je dijalog propao, već da ova runda dijaloga nije donela rezultate, zato što se strane nisu složile.

Stano je medijima kazao da je to scenario koji se stalno ponavlja i istakao da se juče moglo videti da strane nisu u stanju da prevaziđu razlike.

Naglasio je da EU nije strana u dijalogu, da su strane Srbija i Kosovo, a da je EU posredik.

"Drugim rečima, mi pomažemo da se prevaziđu razlike, ali nećemo imati uspeha sve dok strane nisu spremne na kompromis. Mi želimo da pomognemo, ali ako vi nekome želite da pomognete, a neko ne želi da mu se pomogne, šta možete da uradite", kazao je Stano.

Podsetio je i da je Borelj juče upozorio i Kosovo i Srbiju da rizikuju budu ostavljene u situaciji da gledaju kako svi oko njih u regionu napreduju u pregovorima sa EU, a one stoje u mestu jer dijalog je deo pregovora za Srbiju i Kosovo.

Prema njegovim rečima, specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak će informisati sve članice EU o tome šta se desilo juče i nakon analize, članice EU će odlučiti šta će biti sledeće.

Ističe da evropski posrednici juče nisu videli da su strane spremne za kompromis i ukazao da će to upravo biti ono o čemu će članice EU biti obaveštene i što će analizirati u smislu odluke koje korake dalje preduzeti.

Navodi da su nakon eskalacije na severu pre leta članice EU uvele mere, ali i da su rekli da uvek postoji mogućnost da se uvedu dodatne mere ukoliko bilo koja od 27 članica EU ne vidi da je urađeno dovoljno za deeskalaciju ili je još više provocira.

"Ukoliko bilo koja članica EU ne vidi korake za deeskalaciju mogu se uvesti dodatne mere, ali i razmatrati mere za drugu stranu. To je proces koji članice prate, nisu zadovoljne razvojem događaja, imale su drugačija očekivanja i ukoliko situacija bude nastavila ovako da se razvija postoji mogućnost da se razmatra opcija o uvođenju dodatnih mera", kazao je Stano.