Vučić: Sastanak nije bio uspešan, Kurti nije prihvatio predlog EU

Aleksandar Vučić
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanaka u Briselu da su razgovori neuspešno završeni u smislu pronalaženja jasnog puta ka normalizaciji odnosa i da kosovski premijer Aljbin Kurti nije hteo da prihvati predlog EU.

"Mi smo kao Srbija prihvatili kompromisni predlog EU, Kurti nije želeo i sastanak je završen", kazao je Vučić novinarima u Briselu nakon sastanka.

Kako je naveo, bilo je ne mnogo prijatnih situacija, više neprijatnih, što je logično jer se, kako kaže, svako bori za svoje.

"Jasno je da Kurti izbegava da formira Zajednicu srpskih opština. Srbija ne beži od svojih obaveza, EU je rekla kakav je hodogram, mi smo prihvatili, Kurti nije želeo", kazao je Vučić dodajući da će uskoro o svemu tome doći i potvrda iz EU.

Dodao je da je otkako je vlasti Kurti porast etničkih incidenata, a da je samo u poslednja dva meseca zabeleženo 50 odsto više etničkih incidenata nego u najgore vreme bilo koga drugog na vlasti u Prištini.

Na to smo ukazali i očigledno je da nije lako vreme pred nama", rekao je Vučić.

Vučič je preneo novinarima da je u današnjem razgovoru izneo podatak da su od poslednjeg susreta u Briselu zabeležena 22 eskalatorna poteza Prištine.

"I danas smo ih imali, u Zvečanu. Tamo su i danas zastrašivali, provocirali Srbe, a kada su shvatili da sam to izneo na sastanku, povukli su ljude. Ali, to se svakodnevno dešava", rekao je Vučić.

Vučić je poručio je da se Srbija trudila, bila konstruktvina, ozbiljan i odgovoran partner međunarodne zajednice.

Vučić je dodao je da kompromisni predlog EU, koji je bio na dnevnom redu sastanaka, znači prve svega formiranje Zajednice srpskih opština.

"Da vidimo ima li kredibilnosti procesa ili nema. Ako ustanovimo da idemo ka ZSO, paralelno bismo mi krenuli da radimo na našim obavezama“, pojasnio je Vučić.

Nažalost, ponavlja, druga strana to nije prihvatila.

Razgovaralo se, kaže, i o situaciji na severu Kosova, a on je ukazao koliko proces uspostavljanja pragmatičnih, racionalnih odnosa ometa šikaniranje, maltretiranje, držanje Srba u pritvoru.

"Pokrenuli smo i pitanje eksproprijacije, ilegalne eksproprijacije, iseljavanja Srba iz njihovih institucija, mesta gde rade... Ne verujem da je postignut bilo kakav napredak, osim što će Kurti morati da odgovori na beli papir EU. Razgovarali smo o obe stvari, a ovo je rezultat", rekao je Vučić.

Na pitanje da li taj predlog podrazumeva rokove, Vučić kaže da podrazumeva da se radi paralelno i dodaje da i u EU znaju i hoće da ide prvo formiranje ZSO.

"Suština je u tome da Priština ne želi. Kada pitate Kurtija da li hoće da prihvati formiranje ZSO, on ne daje nikada potvrdan odgovor. Kaže 'hoću ako ne važi 21 od 22 tačke, hoću ako nema izvršna ovlašćenja'. Ali, mi imamo potpisane sporazume iz 2013. i 2015. Ovde se ne radi o tome šta neko voli, a šta ne. EU kaže da napravimo kompromis, rekao sam hajde da razgovaramo, iako je za nas jako teško, ali Kurti je odbio", ponovio je Vučić.

Kako kaže, nije srećan zbog ovakvog razvoja situacije, jer ovo vodi samo u probleme.

Navodi i da će EU uskoro saopštiti još jasniji stav od njega jer se, kako kaže, on trudi da uvek bude korektan.

"To je zato što računam da je mir u najboljem interesu i Srba i Albanaca i verujem da je to nešto sa čim niko ne sme da se igra. Nadam se da ćemo u budućnosti naći rešenja, naš najveći interes je mir", naglasio je predsednik Srbije.