Stano o Rezoluciji: Pozicija EU po pitanju genocida u Srebrenici se nije promenila

Peter Stano
Izvor: Kosovo Online

Kada su u pitanju glasovi u Ujedinjenim nacijama, mogu samo da ponovim da Evropska unija kao takva nije članica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, tako da nije na nama da komentarišemo rezolucije koje se izglasavaju tamo od strane zemalja članica Ujedinjenih nacija, rekao je portparol Evropske komisije Peter Stano.

Kako je naveo, Evropska unija, nezavisno od ostalih, ima poziciju po pitanju genocida i ona je, kako je dodao, vrlo jasna i nalazi se u zaključcima Evropskog saveta. 

"Evropska unija je veoma jasna svake godine - odbijamo svako poricanje ili relativizaciju onoga što se desilo u Srebrenici. Odbijamo svako dovođenje u sumnju činjenice da se u Srebrenici dogodio genocid. To je činjenica koju je ustanovio Međunarodni sud i bilo koje aktivnosti koje za cilj imaju relativizaciju i poricanje nisu prihvatljive od strane EU. Glasanje juče je bilo o posebnoj rezoluciji, koja se bavi uspostavljanjem Međunarodnog dana sećanja na genocid u Srebrenici, o kojoj su zemlje članice glasale na osnovu svojih nacionalnih odluka. Pozicija EU po pitanju genocida u Srebrenici se nije promenila", rekao je Stano.

On je i naglasio da je EU zabrinuta zbog inicijativa u Republici Srpskoj koje su u suprotnosti sa evropskim putem BiH.

"To uključuju i retoriku o otcepljenju. Suverinitet i teritorijalni integritet BiH mora biti poštovan", naglasio je Stano.