Stano: Petković bio odgovarajuće najavljen, poštovati dogovor

stano
Izvor: www.euractiv.com

Portparol EU Peter Stano u izjavi za Tanjug kaže da je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković bio najavljen za posetu Kosovu na "odgovarajući način, u skladu sa modalitetima koje su dogovorile obe strane”, apostrofirajući obavezu poštovanja dogovora postignutog u okvru dijaloga Beograda i Prištine o posetama zvaničnika.

Stano je rekao da posete obe strane moraju da se odvijaju u duhu koji doprinosi normalizaciji odnosa Begrada i Prištine.

"Još jednom podvlačimo da EU očekuje da se poštuju i primenjuju svi sporazumi postignuti u dijalogu, kome posreduje EU, uključujući i onaj o posetama zvaničnika. Strane su se dogovorile o jasnim modalitetima za sprovođenje poseta i taj sporazum ne treba politizovati”, izjavio je Stano.

Pozvao je obe strane da reše sva nesalganja.

"Uključujući i ona oko zvaničnih poseta, i da promovišu atmosferu pogodnu za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju, a sve za dobrobit građana”, zaključio je Stano.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petković, onemogućen je noćas od strane privremenih institucije u Prištini da poseti južnu srpsku prokrajinu, obiđe poplavljena područja u srpskim sredinama i ugroženim domaćinstvima uruči humanitarnu pomoć.

Petković je ocenio da ovakv potez pokazuje da su ”Srbi ponovo mete predizborne kampanje u Prištini”, ali i da EU, kao glavni posrednik u dijalogu, ”nije u mogućnosti da garantuje sprovođenje postignutih sporazuma, uključujući i onaj o slobodi kretanja”