Stano: Sporazum iz Brisela i Ohridski aneks obavezujući, primena će biti deo evropske perspektive Srbije i Kosova

Peter Stano
Izvor: Kosovo Online

Portparol Evropske unije Peter Stano ponovo je ukazao da na stav EU da su Sporazum iz Brisela, kao i Aneks o implementarciji iz Ohrida, u celini obavezujući i za Prištinu i za Beograd, te da će njegova primena biti sastavni deo evropske perspektive Kosova i Srbije.

Stano je na taj način reagovao na nedavnu izjavu zamenika kosovskog premijera Besnika Bisljimima, da je na poslednjem sastanku Miroslava Lajčaka i Aljbina Kurtija rečeno da bi bilo dobro da organizuje sastanak na visokom nivou, ali da je stav Kosova da takav sastanak ne bi imao smisla dok Srbija ne izrazi spremnost da potpiše sporazum i primeni ga.

Stano je za Gazetu ekspres rekao da je Sporazum, sa Aneksom o implementaciji postao pravno obavezujući pisanim stavom visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepa Borelja.

"Evropska unija ponavlja da je Sporazum u celini obavezujući za obe strane. Njegova implementacija biće sastavni deo njihovog evropskog puta. Sporazum sa Aneksom o njegovoj implementaciji je pravno obavezujući pisanom izjavom visokog predstavnika od 18. marta 2023. To je dosledan stav EU, koji je u više navrata i javno saopšten", rekao je Stano.