Stano: Sve spremno za nastavak dijaloga u Briselu

Petar Stano.jpg
Izvor: Politika

Potparol EU Peter Stano rekao je da je spreman za nastavak dijaloga u Briselu između Beograda i Prištine i da je specijalni predstavnik Žosep Borelj u kontaktu sa obe strane, a da je u ceo proces uključeno i angažovanje specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, prenosi Gazeta ekspres.

Portparol EU Peter Stano rekao je da je spreman za dijalog i da je poslednji sastanak koji je Miroslav Lajčak imao 25. marta u Briselu, bio sa šefom kosovskog pregovaračkog tima, Besnikom Bisljimijem.

“Rad na dijalogu je u toku. Specijalni predstavnik EU je u kontaktu sa obe strane. Prošle nedelje se sastao sa šefom kosovskog pregovaračkog tima, zamenikom premijera Besnikom Bisljimijem u Briselu“, rekao je Stano.

Upitan kada se očekuje održavanje sastanka, Stano je rekao da će, ako bude takvog sastanka, da će javnost biti obaveštena na vreme, uz pozivanje stranaka da se u tom procesu ponašaju odgovorno i konstruktivno kako bi proces krenuo dalje.

"EU očekuje da se obe strane ponašaju odgovorno i da se konstruktivno angažuju u nastavku pregovora u dijalogu koji vodi EU, kako bi proces mogao da ide napred u korist ljudi i na Kosovu i u Srbiji", zaključio je Stano.

Specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak je u ranijem intervjuu rekao će sastanak između Kurtija i Vučića biti ako oni imaju konkretne stavke za  razgovor i poručio je da nema neke ambicijekada je u pitanju njihov susret.

"Obojica su izrazili spremnost da dođu, kad god budu pozvani. Rekli smo da ćemo ih pozvati kada budemo imali suštinu i radimo na tome. Radimo na raznim dokumentima o kojima se može razgovarati ili finalizirati tokom tog sastanka", izjavio je krajem januara Lajčak.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti sastali su se do sada dva puta u Briselu.