Starović: Bez povlačenja specijalnih jedinica sa severa nema nastavka političkog dijaloga

Nemanja Starović
Izvor: Facebook

Dok ne dođe do povratka na situaciju koju smo imali pre i povlačenja specijalnih jedinica, neće biti govora o nastavku dijaloga u njegovoj političkoj dimenziji, rekao je državni sekretar ministarstva spoljnih poslova Srbije Nemanja Starović za RTS.

On je potvrdio da je iz Brisela stigao poziv za nastavak tehničkog dijaloga, u kojem bi trebalo da učestvuje direktor Kancelarije za KiM Petar Petrović, ali da će od razvoja situacije danas i sutra zavisiti da li će do dijaloga i doći i kako će on izgledati.

"Ne može i neće biti govora o nastavku procesa dijaloga u njegovoj političkoj dimenziji dok se ne ispune oni preduslovi o kojima je predsednik Vučić već govorio - dok ne dođe do povratka na status kvo ante, na situaciju koju smo imali pre povlačenja ovih jednostranih poteza", rekao je Starović.

Podsetio je na ranije pregovore u Briselu, kada je Aljbin Кurti od tri tačke - da će se raditi na pitanju nestalih, da će se obe strane uzdržavati od poteza koji će voditi ka destabilizaciji, kao i da će se ponovo sastati - prihvatio samo treću.

"Tada je najavio kakve su njegove namere, tada je najavio svoje poteze koje će povući pre osam dana i strašno je što su se mnogi tada pravili da ne vide kakve namere stoje iza takvog poteza Aljbina Кurtija", kaže Starović uz ocenu da je to bilo "zlokobno".

Ističe da nas čak i ako ova kriza bude rešena, čeka još nekoliko tačaka potencijalne eskalacije, te da bi, ukoliko Кurti namerava da odustane od procesa dijaloga, to mogao da učini na nekoliko načina, između ostalog i da isključi struju Srbima na severu Кosova. Dodaje da politički dijalog nema perspektivu i da EU mora da pruži jasan odgovor da li Briselski sporazum važi ili ne važi.

Ja
28. Septembar 2021.
Bez ZSO nece biti dijaloga!!!
jani
28. Septembar 2021.
nista sta vi hocete nece desiti ni zso ni nista derzava kosovo je jaca samo za serba i serbiju nikad vise cetnica na kosovo svatite ne lazite sebe