Starović: Kada nema dijaloga Beograda i Prištine dolazi do podizanja tenzija

Nemanja Starović
Izvor: Facebook

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović rekao je da smo svedoci trenda da se broj napaada na Srbe, srpsku imovinu i imovinu SPC drastično povećao u proteklih godinu dana.

On je za RTS rekao da to koincidira sa periodom u kome se na čelu privremenih institucija samouprave nalazi Aljbin Kurti. 

"Prosto, imamo dokaz za to da kada dijaloga nema ili kada politički dijalog između Beograda i Prištine nije ispunjen pravom sadržinom, dolazi do deteriorizacije situacije na samom terenu i da kada dijaloga nema, kada svedočimo jednostranim potezima, da dolazi do podizanja tenzija i da se to odražava i na međuetničke odnose", istakao je Starović.

Govoreći o situaciji u Crnoj Gori, Starović je istakao da se crnogorska vlada još od formiranja krajem 2020. godine suočila sa mnogo muka i da je praktično već oborena, a da poslednji udar predstavlja politički, ali i lični, sukob između Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića.

"Teško da će vlada u Podgorici uspeti da preživi nakon svega ovoga i otvaraju se različiti scenariji koji će postati jasni za nekih desetak dana", kazao je Starović.

Govoreći o potpisivanju Temeljnog ugovora crnogorske vlade sa Srpskom pravoslavnom crkvom, Starović kaže da je svaki razgovor koristan i blagotvoran, kao i da je siguran da je potpredsednik crnogorske Vlade Dritan Abazović koji je juče boravio u Beogradu radi sastanka sa patrijarhom Porfirijem, imao prilike "da čuje mudre reči Njegove svetosti".

"Ja verujem da ćemo tokom današnjeg i narednih dana biti obavešteni o sadržini tih razgovora, a da će konačni rezultat biti potpisivanje tog Temeljnog ugovora, koji je već potpisan od strane crnogorske vlade sa svim drugim verskim zajednicama, dakle, govorimo o Rimokatoličkoj crkvi i Islamskoj zajednici, da je konačno vreme i da se potpiše sa Srpskom pravoslavnom crkvom kojoj pripada najveći deo stanovnika Crne Gore", istakao je Starović.