Starović o pismu kongresmena: Veoma važna vest, Đurić udvostručio broj članova srpskog kokusa

Nemanja Starović

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je da je pismo grupe od 16 američkih kongresmena u kojem od predsednika Džozefa Bajdena traže unapređenje odnosa SAD i Srbije važna vest, koja pokazuje da se Srbija promenila i da ima kapacitet da širom sveta o sebi projektuje pravu sliku.

Grupa od 16 američkih kongresmena objavila je pre nekoliko dana pismo podrške Srbiji u kojem se insistira na unapređenju odnosa Sjedinjenih Američkih Država i Srbije.

Starović je za RTS istakao da je to veoma važna vest i rezultat predanog rada Ambasade Srbije u Vašingtonu u prethodnih godinu i po dana.

"Marko Đurić je svojim radom faktički udvostručio broj članova srpskog kokusa u američkom Kongresu, a to je neka vrsta grupe prijateljstva sa Srbijom. Imamo pismo koje je potpisalo 16 kongresmena iz obe političke partije. To je veoma važno jer nije partijska stvar", naglašava Starović.

Kaže da se lično ne seća da je Srbija ikada imala tu vrstu podrške u američkom Kongresu, odnosno toliki broj članova koji bi potpisali takvo pismo.

"Za ovu aktivnost Srbija nije anagažovala nikakvu lobističku agenciju, već je to isključivo plod delovanja naše diplomatije u Vašingtonu", ističe Starović.

Starović kaže da je ova vest izazvala visok stepen nezadovoljstva kod albanskih političara u Prištini, pre svega zbog činjenice da su, kako ističe, uljuljkani u nekoj vrsti apriorne i bezrezervne podrške SAD.

"Navikli su na to da će se iz Vašingtona uvek situacija na Balkanu posmatrati na jedan binaran način, gde imamo apsolutne saveznike i apsolutne rivale, gde će u takvoj postavci za Srbe biti rezervisana uloga loših momaka", objašnjava Starović.

Ističe da je to matrica izgrađena devedesetih godina 20. veka, ali da u Prištini ne mogu da shvate koliko se Srbija promenila i kako ima kapacitet da širom sveta o sebi projektuje pravu sliku, pa i u SAD.

"Daleko od toga da smo došli do tačke preokreta, mora se na tome još mnogo raditi, ali mislim da su ovo mali uspesi koji polako menjaju dinamiku odnosa velikih sila prema našem regionu", kaže Starović.

Starović: Izbori će se održati na Kosovu

Govoreći o navodnom pismu koje je Priština poslala specijalnom izaslaniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku o organizaciji izbora na Kosovu 3. aprila, Starović kaže da su to lepe želje Prištine i da je za Srbiju važno da će Srbi sa Kosova, koji žele da glasaju to moći da urade.

"To nije samo stav Srbije, već za to imamo podršku većeg dela međunarodne zajednice. Videćemo na koji način će to biti učinjeno. Mi smo za to da se držimo ustavnovljene prakse - uz pomoć OEBS-a. Žao mi je što OEBS nije bio na visini zadatka 16. januara", rekao je Starović i dodao da je važno što su Srbi sa KiM tada mogli da glasaju u centralnoj Srbiji.

On je istakao da će Srbi moći da glasaju na biračkim mestima na kojima su navikli, ali da će se videti u tehničkom smislu kako će se to organizovati.

"Siguran sam da Kurti neće moći da ih spreči da glasaju. Bitno je za to da će Srbi imati priliku da glasaju, 50 - 60.000 Srba će se opredeliti. Sigurno je da većina podržava Vučića. To je još jedan dokaz naše organske veze između našeg naroda na KIM i vlade Srbije i državnih institucija koja se odvija kroz Srpsku listu kao krovnu instituciju srpskog naroda na KIM. Ta veza nikada ne sme biti raskinuta", zaključio je Starović.

Odnosi Beograda i Budimpešte na istorijskom maksimumu

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selkaović u ponedeljak se sastao sa svojim mađarskim kolegom Peterom Sijartom sa kojim je razgovarao o dobroj saradnji Srbije i Mađarske.

Nemanja Starović kaže da se odnosi Beograda i Budimpešte nalaze na istorijskom maksimumu i ističe da je to dobar i redak primer kako lideri svojim strateškim vizijama mogu da promene tok istorije.

"Na delu možemo da vidimo koliko su se odnosi promenili i unapredili za samo desetak godina. Ono što je pre deset godina bilo nezamislivo, danas predstavlja realnost srpsko-mađarskih odnosa. Ne govorim samo o političkoj i ekonomskoj saradnji, već i o tome koliko se promenila slika jednog i drugog naroda, jedne i druge države", naglašava Starović.

Ističe da je do pre deset godina bilo nezamislivo, a da danas građani Srbije zdušno i sa toplim emocijama navijaju za sportske reprezentacije Mađarske.

"Radi se o strateškom opredeljenju, gde je prepoznata činjenica da su za nas ovi okviri Zapadnog Balkana važni, ali i suviše uski i da moramo napraviti iskorak prema širem okruženju i starim susedima. Budimpešta za nas predstavlja kapiju Evrope", objašnjava Starović.

Ministar Selaković danas kreće u posetu zemljama Zapadne Afrike, a Nemanja Starović kaže da će "turneja" obuhvatiti tri važne države - Gabon, Ekvatorijalnu Gvineju i Sao Tome i Prinsipe.

"To su države koje su naši tradicionalni prijatelji. Jesu udaljene i jesmo negde na njih zaboravili, ali čini mi se da smo počevši od organizacije velike konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja u oktobru počeli da obnavljamo te veze", naglašava Starović.