Starović: Vučić na argumentovan način ukazao na probleme Srba na Kosovu, jeftini trikovi Prištine

nemanja starović
Izvor: Kosovo Online

Državni sekretar u ministarstvu odbrane Nemanja Starović poručio je za Kosovo onlajn da su svi građani Srbije mogli biti ponosni na to kako je predsednik Aleksandar Vučić na sednici Saveta bezbednosti UN ukazao na probleme Srba na Kosovu, dok se Priština služila jeftinim trikovima.

"Mislim da smo svi mi kao građani Republike Srbije mogli da budemo samo ponosni prateći jučerašnju sednicu Saveta bezbednosti UN, ponosni na to kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na jedan veoma sistematičan i argumentovan način čitavoj međunarodnoj zajednici predočio sa kakvim se problemima susreću pripadnici srpske zajednice na Kosovu, ali i ukazao i na jedan veoma licemeran odnos zapadnog dela međunarodne zajednice prema tim patnjama naših sunarodnika", rekao je Starović. 

Dodao je da, sa druge strane, Priština nije imala ništa da ponudi osim jeftinih trikova.

"Prištinska delegacija, osim nekakvih veoma jeftinih trikova potpuno neprimerenih u svetu međunarodnih odnosa i diplomatije, nije imala da ponudi nikakav konkretan kontraargument. Jedino što su mogli i što uvek i čine, jeste da pokušaju da podgrevaju nekakve narative stare 25 godina", poručio je državni sekretar.

Ističe da je jučerašnja sednica Saveta bezbednosti UN zapravo bila još jedna, doduše, veoma važna etapa u dugoj i nezaustavljivoj borbi Republike Srbije za zaštitu srpskih vitalnih nacionalnih interesa.

"To se, pre svega odnosi, na zaštitu naših sunarodnika koji na Kosovu i Metohiji žive i ta borba će, sasvim sigurno, nesmanjenom žestinom biti nastavljena u danima, mesecima, bojim se i godinama koje su pred nama. Bilo kako bilo, nama preostaje da na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem čvrsto držimo pozicije na tom diplomatskom putu", zaključio je Starović.

Kada je u pitanju odluka ministara spolljnih poslova država članica EU da unesu izmene u pregovarački okvir za Poglavlje 35 sa Srbijom, Starović navodi da to ne predstavlja nikakvo iznenađenje budući da već mesecima, kako navodi, svedočimo najavamo da će do tako nečega doći.

"Međutim, moramo imati u vidu nekoliko stvari, a pre svega da se radi o jednostranoj odluci ministara spoljnih poslova EU, dakle o kojoj Srbija nije konsultovana i na koju nije mogla da utiče. Izmenom pregovaračkog okvira za Poglavlje 35 oni zapravo pokušavaju da nametnu Srbiji obaveze koje ona ni u kom slučaju nije prihvatila", kaže Starović i nastavlja.

"Konkretno, dakle, navođenjem samog Ohridskog sporazuma, a bez rezervi i ograda iznetih od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom samog zaključivanja tog sporazuma i neposredno nakon njega, u potpunosti u skladu sa Bečkom konvencijom i diplomatskim odnosima, Srbiji se, ponavljam nameću obaveze koje prihvatila nije".

Starović ističe da čak i kada "govorimo o onim obavezama koje nisu obuhvaćene sa te dve rezerve i dve crvene linije, a koje podrazumevaju naše nepristajanje na priznanje Kosova i članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama UN i svim agencijama UN, čak i mimo svega toga nema ni govora o nečemu što bi moralo biti sasvim jasno sa aspekta zdravog razuma, a to je da ni jedna od obaveza koje je Srbija prihvatila ne može da dođe na red bez prethodnog ispunjavanja onoga na šta se Priština obavezala pre sada već više od 11 godina - formiranje ZSO".

"To se u izmenjenom tekstu pregovaračkog okvira na jedan prilično nemušt način spominje samo kroz rečenicu da će se pitanje implementacije Ohridskog sporazuma dalje rešavati kroz Briselski dijalog.
U praksi dakle ova odluka ministara spoljnih poslova EU neće dovesti do bilo kakvih suštinskih promena, predstavljaće svakako još jednu prepreku na putu Srbije ka članstvu Srbije u EU, ali nažalost tih prepreka ni do sada nije manjkalo. Prosto kao što je negde i do sada bilo o tome da li će nam na vrata za članstvo biti otvorena kada i na koji način odlučivaće se pre svega u Briselu. Dakle, ništa novo", kaže Starović.