Starović: Sve je izglednije da će Priština odstupiti od pregovaračkog stola

Nemanja-Starovic
Izvor: Facebook

Najave ministarke spoljnih poslova Kosova Meljize Haradinaj Stubla, po kojima ubuduće neće biti odobrene posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića, nesumnjivo predstavljaju flagrantno kršenje Briselskog sporazuma kojim je precizno definisano pravo svih državnih zvaničnika Srbije da uz poštovanje usaglašenih procedura nesmetano borave na prostoru Kosova i Metohije, izjavio je za Kosovo Onlajn Nemanja Starović iz Centra za društvenu stabilnost.

"Takva izjava ipak ne predstavlja iznenađenje, pošto dolazi iz kabineta iste ministarke koja je pre samo nekoliko dana zahtevala prekid dijaloga u Briselu sve dok Priština ne bude primljena u NATO, što znači na neodređeno dugo vreme, budući da tzv. Kosovo nikako ne može postati član tog vojnog saveza, jer četiri države članice ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost južne srpske pokrajine“, naveo je Starović.

http://www.kim.gov.rs/p21.php

Pema njegovom mišljenju, svi ti potezi ukazuju na nespremnost Prištine da u uslovima opšte političke i institucionalne krize koja vlada na Kosovu i Metohiji ozbiljnije pristupi procesu dijaloga pod okriljem EU, a sve je izglednije, kako je naveo, da bi u narednim danima mogla i formalno odstupiti od pregovaračkog stola.

"Na institucijama EU je da se jasno odrede o tome koja strana konstantno krši postignute sporazume i opstruiše svaku mogućnost za postizanje novih sporazuma na bazi suštinskog kompromisa, te da prestanu sa osudama ’obe strane’ i usporavanjem evropskog puta Srbije“, rekao je Starović.

Čika Crni
22. Novembar 2020.
Nisu oni sposobni da naprave državu, što se pokazalo za 20 godina. Ni političkog ni privrednog kapaciteta nemaju ti razbojnici koji su mislili da je napraviti granicu dovoljno da imaš državu.