Starović: Turska intenzivno naoružava Prištinu, to podiže nivo rizika

Nemanja Starović
Izvor: Prt. Scr.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović kaže da Turska intezivno radi na naoružavanju, obučavanju i osposobljavanju Kosovskih bezbednosnih snaga, prenosi RTS.

Prema njegovim rečima srpske obaveštajne agencije raspolažu podacima da je Turska Prištini donirala dronove, protivoklopne sisteme, minobacače i druge vrste naoružanja, što je kršenje Rezolucije 1244, zbog čega je Srbija uručila protesnu notu ambasadoru Turske.

“Naravno, mi smo sve te procese intenzivno pratili, naše agencije koje su za to nadležne su mesecima unazad veoma detaljno izveštavale državno rukovodstvo o svemu onome što se dešava i naravno mi smo u skladu sa tim, koristeći diplomatske kanale, upozorili predstavnike Turske da je to što se dešava apsolutno neprihvatljivo. Oni naravno govore o tome da se radi o nekakvim komercijalnim aranžmanima, o prodaji“, rekao je Starović.

Naglasio je, međutim, da je reč o naoružavanju koje nije dozvoljeno na Kosovu i koje ne smeju da poseduju KBS.

“S druge strane, na osnovu svega što mi znamo, imajući u vidu i budžet koji je opredeljen za te takozvane kosovske snage bezbednosti, oni za tako nešto nemaju novce i ne može biti govora o komercijalnim aranžmanima i sasvim je sigurno da se radi o turskim donacijama“, rekao je Starović.

Dodao je da je dronove javno predstavio kosovski premijer Aljbin Kurti i da su sada svi upoznati sa tom činjenicom.

“Ne radi se tu nažalost samo o dronovima tipa 'bajraktar', radi se i o veoma ozbiljnim, sofisticiranim protivoklopnim sistemima OMTAS, radi se o minobacačima, bacačima granata i sve skupa. Dakle, to podiže nivo rizika i pretnji, pre svega prema srpskom stanovništvu koje živi na Kosovu i Metohiji, ali i prema Republici Srbiji u celini“, kaže Starović.

To, napominje, nije razlog za paniku, ali se radi o kršenju međunarodnog prava za koje, ističe, Beograd ima adekvatne odgovore.

"Neko mora da odgovori na pitanje kako je moguće da 24 godine od završetka rata, nakon donošenja Rezolucije 1244, udsaglašavanja i usvajanja vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova, došlo do toga da - umesto demilitarizacije - na KiM imamo tzv. kosovske snage bezbednosti, opremljene veoma ofanzivnom tehnikom", kaže Starović.

U tom smislu je, ističe, važan sastanak predsednik Aleksandra Vučića sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, koji bi trebalo da se desi u toku ove nedelje.

“Jer NATO rukovodi misijom Kfor na prostoru Kosova i Metohije, misija Kfor je jasno zadužena da sprovede demilitarizaciju. Ne samo da se to nije desilo, već sada govorimo o jednoj i militarizaciji i paramilitarizacija Kosova i Metohije, a svakako bi nakon toga bilo veoma dobro i korisno, ukoliko je moguće, da se sazove i vanredna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, i da se razmotri sve ono čemu smo svedočili poslednje 24 godine, a što je intenzivirano u poslednjih nekoliko meseci“, rekao je Starović.

Naveo je da se Kurti otvoreno hvali naoružavanjem i ukazao na to da je kosovski premijer otvoreno govorio i o tome da je Kosovska policija nastavljač OVK, a obaveza Kfora je, dodaje, da demilitarizuje prostor Kosova.

Osvrnuo se i na to da je Turska velika sila, koja ima značajan politički i ekonomski uticaj na prostoru Zapadnog Balkana, te da Srbija mora da ima dobre odnose sa njom.

“Mi koristimo sve raspoložive kanale da upozorimo partnera iz Turske da je to za nas neprihvatljivo i ono što posebno zabrinjava je upravo činjenica da će Turska preuzeti komandu Kfora kroz nekoliko meseci na jesen ove godine. Po prvi put, dakle, nakon što je misija Kfor uspostavljena", kaže Starović.

Ističe da Kfor mora da zadrži neutralan pristup.

“Zato je jako važno da se trudimo da koliko god je moguće taj period premostimo na taj način što ćemo imati dobru i konstruktivnu saradnju sa NATO savezom, dakle koji rukovodi misijom Kfora. Kfor je taj koji je po Rezoluciji 1244 nadležan da obezbedi mir, bezbednost, stabilnost, sigurnost za sve građane koji žive na prostoru Kosova i Metohije“, rekao je Starović.

Jedini izlaz iz trenutne situacije vidi u tome da Kfor u potpunosti sprovede ono za šta je nadležan.

“A to je da na neki način demilitarizuje u najmanju ruku sever Kosova i Metohije, da se pripadnici misije Kfor potrude da se u potpunosti uklone svi pripadnici iz specijalnih paramilitarnih jedinica kosovske policije sa teritorije četiri opštine na severu Kosova i Metohije", poručuje Starović.