Starović: Vučićev govor u SB UN bio sadržajan i bogat argumentima, čeka nas dalja borba na diplomatskom planu 

Nemanja Starović
Izvor: Kosovo Online

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović rekao je gostujući na TV Prvoj da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sednici SB UN govorio sadržajno, i dodao da Srbiju očekuje ozbiljna borba na diplomatskom planu u narednim danima.

"Predsednik Vučić je govorio veoma sadržajno i snažno, bogato argumentima bez viška emocija koji u svetu diplomatije nisu od prevelike koristi. Bitno je to da mi nismo, isključujući Aljbina Kurtija, od predstavnika čllanica UN čuli osporavanje onoga što je predsednik Vučić rekao. Štaviše mogli smo da čujemo da su podržali argumet , a tu bih istakao i izlaganje predsedstavnika SAD , da su i oni apelovali na predstavnike vlasti u Prištini da zaustave sprovođenje svojih jednostaranih mera i čak su naveli taksativno šta osuđuju", kazao je Starović. 

Istakao je da je važno što je predsednik Srbije nekoliko puta ponovio koliko je težak i nepodnošljiv položaj Srba na Kosovu i naveo da se time stvara nepopravljiva šteta .

"Sama činjenica da je sednica sazvana u kratkom roku predstavlja malu pobedu Srbije na diplomatskom planu, da su SAD htele da spreče sednicu mogle su, njihova prećutna saglasnost je prva manifestacija mera protiv Aljbina Kurtija". rekao je Starović i izrazio uverenje da to neće biti jedina mera. 

Upitan da li će sinoćna sednica SB UN biti ozbiljan preokret u politici važnih zemalja prema kosovskom pitanju, on je kazao da o velikom preokretu niko ozbiljan ne može da govori, ali da je svaki mali korak važan da se započnu određeni procesi. 

"Želim da verujem da se disciplinovanje Kutrtija neće zaustaviti na tome što je dozvoljeno da se održi ova sednica", rekao je.

Ocenio je da je značaj sednice SB UN veliki, kao i sama činjenica da je bila javna, te da su diplomatski krugovi čuli šta je rekao predsednik Republike Srbije. 

Podsetio je da je i sam predsednik u prvim izjavama rekao da je bio pozitivno iznenađen izlaganjima predstavnika pojedinih zemalja navodeći kao primer Francusku.

Starović je kazao da je za njega posebno zanimljivo što u Prištini "vidimo analitičare koji govore da je sinoćna sednica SB UN veliki poraz Kurtija".

"Kao građani Srbije možemo biti ponosni nastupom Vučića, ali ovo je samo jedna u nizu bitaka koji ćemo voditi kako bi postigli tri politička cilja - nema govora o priznanju Kosova defakto ili dejure, nema govora da ćemo podržati njihovo članstvu u UN i da nećemo dozvoliti progon srpskog stanovništva sa KiM, kao i da nećemo dozvoliti humanitarnu katastrofu,a  to je tačka spajanja i sa našim neistomišljenicima", naveo je.  

Dodao je da sledi dalja ozbiljna borba na diplomatskom planu. 

"Naredni dani i sednice će biti izazovni, moramo da tražimo praktična rešenja i verujem da ćemo do njih doći nadam se uz adekvatan nivo podrške međunarodne zajednice od strane onih aktera koji uprkos našim razlikama ne žele da vide humanitannu katastrofu na Kosovu", istakao je Starović.