Stefanović: Dijalog Beograda i Prištine stagnira, od Srbije se ne sme tražiti priznanje Kosovo

Borko Stefanović
Izvor: RTV

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za spoljne poslove Borko Stefanović razgovarao je danas sa ambasadorom Izraela Jahelom Vilanom i političkim savetnikom iz Kancelarije Ujedinjenih nacija Jevgenijem Razdoroznijem koji su se interesovali za pregovore Beograda i Prištine, prenosi RTV. 

Stefanović je naveo da dijalog stagnira, ali da i za ovo otvoreno pitanje postoji rešenje, koje bi pomirilo dve strane i smanjilo tenzije u regionu sa sličnim problemom.

Objasnio je da je za obe strane najdelotvornije da potpišu sporazum kojim bi se napustila politika simbolizma, te obuhvatile sve smetnje koje koče dijalog, sem međusobnog priznanja. Ponovio je da se od Srbije ne sme tražiti priznanje  Kosovo, ali da se zajedničko rešenje mora naći što pre.

Stefanović je istakao da svaka zemlja u politici mora da se vodi svojim interesima, te da bi i Srbija trebalo da prestane da se vodi emocijama, već interesima za svoje građane.

Stefanović je sa Razdoroznijem komentarisao i potencijalni pristup Kosova  Ujedinjenim nacijama, na šta je predsednik skupštinskog Odbora za spoljne poslove istakao da je takvo rešenje za Srbiju neprihvatljivo i da se to pitanje mora rešiti na međunarodnom nivou.

Stefanović je ocenio da je za Srbiju neophodno da usaglasi svoju spoljnu politiku sa politikom Evropske unije, prenosi Tanjug.

Na interesovanje sagovornika Stefanović je rekao da opozicija u XIII sazivu vodi pet skupštinskih odbora, od kojih je jedan Odbor za spoljne poslove, istakavši da su pitanja koja se tiču tog skupštinskog tela trenutno među najznačajnima ne samo za Srbiju, već i za region.

Naglasio je da će u narednom periodu pred Odbor, ali i pred narodne poslanike podneti pitanje usklađivanja spoljne politike Srbije sa spoljnom politikom EU, čije će prihvatanje ili odbijanje vrlo jasno pokazati kojim kursom Srbija želi da nastavi svoj put spoljne politike.

Sagovornici su razgovarali i o energetskoj diversifikaciji regiona i njegovoj stabilizaciji po tom pitanju.

Stefanović je naveo da je za takav poduhvat neophodna podrška Evropske unije, kao i pozamašan budžet koji bi omogućio dopremanje energije iz različitih zemalja.