Stefanović: Saradnja sa Rusijom u oblasti odbrane na istorijskom maksimumu

Stefanovic i Sojgu.jpg
Izvor: Ministarstvo odbrane Srbije

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović sastao se danas sa ministrom odbrane Ruske Federacije, generalom Sergejom Šojguom i tom prilikom poručio da je saradnja Srbije i Rusije u oblasti odbrane na istorijskom maksimumu, prenosi Tanjug.

Stefanović u Rusiji učestvuje na 9. Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti.

Šojgu je poručio da je Rusija zainteresovana za dalji razvoj bilateralne saradnje i pružanje pomoći u jačanju kapaciteta Vojske Srbije.

"Smatram da Republika Srbija danas vodi samostalnu politiku. Podsetio bih da samo jake oružane snage garantuju nezavisnost jedne zemlje", rekao je Šojgu.

Na početku sastanka ministar Stefanović je naveo da mu je izuzetno drago što se u muzejskom kompleksu "Put sećanja" nadomak Moskve nalazi i grumen srpske zemlje sa Groblja oslobodiocima Beograda i da je to važna simbolička poruka zajedničke borbe naših naroda protiv fašizma.

"Srbija će učestvovati u izgradnji spomenika srpskom vojniku, koju ste predložili, i biće nam, naravno, velika čast da budemo deo toga. Kada je reč o našoj vojno-vojnoj saradnji, ona napreduje zaista dobrim tempom i u ovoj godini planiramo ukupno 91 zajedničku aktivnost. U Srbiji su nedavno bili generali Pankov i Fomin, koji su prisustvovali vežbi u kojoj je ruski Specnaz učestvovala sa našim specijalnim jedinicama i zaista su bili odlični u sadejstvu", rekao je Stefanović, koji je uputio poziv ministru Šojguu da poseti Srbiju.

Ministar Šojgu podsetio je na zajedničku istoriju Rusije i Srbije i naših naroda, i posebno na njihov doprinos u borbi protiv fašističkog zla.

On je pozdravio učešće Vojske Srbije na „Međunarodnim vojnim igrama 2021“, koje nisu, kako je ocenio, samo takmičenje već i prikaz vrhunske osposobljenosti i gotovosti pripadnika oružanih snaga. Naveo je i da se zajedničkim vežbama pripadnika naše dve vojske, osim prikaza obučenosti, potvrđuju i naši prijateljski odnosi na terenu.

Stefanović je za medije izjavio da je za delegaciju Srbije učešće na 9. Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti važno jer je to prilika da se otvoreno razgovara o svim pitanjima bezbednosti i izazovima koji se dešavaju, ne samo u Evropi, već i u svim delovima sveta.

"Imao sam priliku da sa ministrom Šojguom razgovaram o jačanju naše saradnje. Saradnja između Rusije i Srbije izuzetno je dobra, rekao bih na istorijskom maksimumu, ali se mi trudimo da ona u vojno-vojnoj i vojnotehničkoj oblasti bude i bolja u narednom periodu", rekao je Stefanović.

On je istakao i značaj zajedničkih obuka i vojnoobrazovne saradnje, koje su jedan od fokusa u saradnji svake vojske koja razmišlja o svom unapređenju.