Stefanović: Važna uloga italijanskih vojnika u Kforu u zaštiti srpskog stanovništva i manastira

stefanović sa Gverinijem
Izvor: Ministarstvo odbrane Srbije

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović sastao se danas u zgradi Starog Generalštaba sa ministrom odbrane Republike Italije Lorencom Gverinijem, koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji i tom prilikom istakao da je saradnja Srbije i Italije u oblasti odbrane na visokom nivou.

Stefanović se zahvalio ministru Gveriniju i Italiji na tome što su uvek spremni da zajednički sa nama rade na onim ciljevima, zadacima koji su važni, ne samo za bezbednost naše dve zemlje, već i za bezbednost cele Evrope.

"Za nas je uloga KFOR-a veoma važna na teritoriji Kosova i Metohije i za nas je važna uloga italijanskih vojnika u KFOR-u, koji su raspoređeni i u zaštiti srpskog stanovništva i u zaštiti srpskih manastira. Oni to rade na jedan dobar način i zahvalni smo im na tome. Zato nastavljamo blisku komunikaciju sa KFOR-om, koji je jedini garant bezbednosti srpskog stanovništva na teritoriji naše južne pokrajine", rekao je ministar Stefanović.

Gverini: Hvala Srbiji na aktivnom učešću u operacijama UN i Evropske unije

Ministar Gverini, nakon današnjeg sastanka, zahvalio se ministru Stefanoviću na srdačnom sastanku.
 
"Zahvaljujem se i na stalnom dijalogu koji postoji između naše dve zemlje, kao i u sektoru za koji smo mi nadležni. Želim da se zahvalim Srbiji ovom prilikom i na aktivnom učešću u operacijama UN i Evropske unije, koje su veoma bitne i gde se pokazala efikasnost sinergije. Takođe, želim da se posebno zahvalim i na svemu onome što srpske vojne snage čine u okviru UNIFIL-a u Libanu. Zaista cenimo veoma njihovo zalaganje i rad. Cenimo ga mi, ali ga cene i drugi međunarodni faktori. Za Italiju je veoma važna saradnja koja se realizuje kako bi bio osiguran mir. To pokazuje i naše zajedničko delovanje u operacijama kao što je UNIFIL, i kao što je KFOR, koji su tu da bi osigurali stabilnost i čija je osnovna funkcija da budu nepristrasan garant bezbednosti", rekao je Gverini.

On je istakao da je Balkan, inače, region koji je za Evropu veoma važan u strateškom smislu.

"Zato verujem da će kvalitet i obim naše saradnje i naših odnosa, za koje mislim da će se dodatno razvijati i da će biti svakako u funkciji približavanja Srbije Evropskoj uniji, a za šta se Italija zalaže veoma aktivno i zdušno podržava, biti osnovni faktori koji će dovesti do obostrane dobrobiti", rekao je ministar Gverini.

Prema njegovim rečima, ulazak Balkana u Evropu je veoma značajan.
 
"Značajan je i za očuvanje geopolitičke ravnoteže u Južnoj Evropi i zato smatramo da je budućnost Srbije u Evropi i da Beograd svakako može da računa na našu snažnu podršku. Sada živimo u vremenima u kojima postoji velika tenzija na međunarodnom nivou, zbog rata koji se događa u Ukrajini. Što se tiče Italije, mi ćemo nastaviti da se zalažemo da dođe do uspostavljanja jednog kredibilnog procesa pregovora. Želim da se zahvalim za podršku koju je Srbija ukazala vezano za neophodnost očuvanja teritorijalnog integriteta Ukrajine", rekao je italijanski ministar odbrane.